Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Великі тварини із сімейства парнокопитних

Зміст

1. Адакс (Addax nasomaculatus)

2. Азіатський буйвіл або індійський буйвіл (Bubalus bubalis)

3. Антилопа Гну (Connochaetes)

4. Баран Алтайський Гірський (Ovis ammon)

 

1. Адакс (Addax nasomaculatus)

Адакс (Addax nasomaculatus) або Мендес - антилопа сімейства парнокопитних, єдина з роду Адакс. Адакс водяться в пустелях, піщаних і кам'янистих Малі, Судану, північного сходу Нігерії та Лівії.

Окраса Адакс піщано-біла, з розташованими практично по всьому тілу білими плямами. З наближенням холодів забарвлення змінюється і на сірувато-коричневе. З шиї звисає так звана «борода» світлого відтінку - довгий завиток шерсті. Тонкі роги Адакс спірально закручені в 3 оберти. Роги можуть досягати 110 сантиметрів у довжину у самців і 80 сантиметрів у самок. Копита мають пласку підошву. Довжина тіла близько 150-175 сантиметрів. Цей вид має коротку, ніжну шерсть, яка дуже цінується.

Парування триває протягом усього року. Термін вагітності самки триває в середньому 260 днів, після чого народжується одне теля. Вже через годину воно може вільно бігати і ходити. Як і у інших видів антилоп, за дитинчам доглядають тільки самки. В один рік молоді Адакс починають самостійне життя. Статеве дозрівання самців настає у віці двох років, у самок - у віці два-три роки. У неволі тварини живуть до 25 років.

Адакс травоїдні і їх раціон - це трава і листя дрібного чагарника. У пошуках рослинності, досить рідкісної в їх умовах проживання, їм проходиться проходити величезні відстані по пустелі. Адакс - одні з найбільш пристосованих серед антилоп до життя в суворих умовах пустелі, оскільки здатні дуже довго обходитися без води.

Для людей антилопи є легкою здобиччю через свою миролюбність і велику вагу. Шкура і м'ясо Адакс дорого цінуються, тому полювання на цих тварин негативно вплинуло на їх популяцію. На даний момент Адакс є рідкісним видом антилоп, що знаходяться на межі вимирання. Їх чисельність в дикій природі менш ніж 200 особин. Народжених у неволі Адакс переселяють в безпечні заповідники, в їх природне середовище. Це є останньою надією на виживання даного виду. У неволі налічується більше 1000 особин.

 

2. Азіатський буйвіл або індійський буйвіл (Bubalus bubalis)

Азіатського буйвола часто називають «живим трактором» Мабуть тому, що давним-давно місцеві жителі часто використовували його для ведення сільськогосподарських робіт. Сьогодні ситуація змінилася і дика тварина більше відноситься до дикої природи. Він є найбільш великим представником свого сімейства із типу парнокопитних. Раніше буйволи мешкали на території Малайзії, але з часом їх рід мігрував і тепер азіатські буйволи живуть в різних країнах світу: в Індії, Непалі, Лаосі, Шрі-Ланці і т.д.

Параметри такого красеня залежать від раціону харчування. При хороших умовах зрілий дорослий буйвіл у висоті досягає 1,9 м, а у ваговій категорії йому немає рівних, так як його вага може досягати більше тонни. Старі самці володіють величезними рогами у формі місяця і висотою до півтора метрів, на поверхні яких є борозни. Самки ж менш габаритні і роги мають більш стриманого типу.

Буйволи багато харчуються, так як енергоємний спосіб життя і досить величезні розміри особини вимагають великого запасу енергії. У раціоні азіатського буйвола переважають болотні та лучні трави і рослини, листя. А улюбленим делікатесом у буйволів вважається болотна твань, тому їх спосіб життя нерозривно пов'язаний з водою.

Ці тварини дуже обережні, але практично не мають ворогів, тому що мало хто зважиться потягатися з ними силою. Збиваються у зграї, де дотримується досить м'яка ієрархія. Після досягнення биками старого віку вони зазвичай залишають стадо і живуть відособлено, так як їх характер стає дуже важким і вони погано уживаються.

У зв'язку з тим, що тропічний клімат вищевказаних країн забезпечує тварин теплом цілий рік, то період гону і отелення не пов'язаний з конкретним часом року. Оптимально, якщо самка вагітніє раз на рік і виношує маленького буйвола 11 місяців. Народжене телятко до дев'ятимісячного віку харчується молоком своєї матері, а потім переходить на раціон дорослих тварин. Найчастіше чисельність особин у стаді не перевищує тридцяти буйволів і тільки в період створенням власної сім'ї підрослі самці залишають рідне стадо.

 

3. Антилопа Гну (Connochaetes)

Антилопа гну відноситься до копитних тварин і роду полурогих. Є два види гну - блакитні і білохвості. Живуть вони виключно в Африці.

Блакитні гну бувають до 1,5 метра і вагою 250 кг. Блакитний гну найпоширеніший. Шерсть у нього гладка, сірувато-синювата. Голова довга і непропорційна, з двома великими рогами, які можуть бути до 80 см. Лоб твердий і переходить плавно в великий і широкий ніс. По всьому тілу є темні смуги. Грива чорна, хвіст також має чорне забарвлення і дуже нагадує кінський. Груди у гну великі і масивні, які чимось нагадують бичачу. Незважаючи на свої параметри у цієї антилопи дуже стрункі і довгі ноги, тому під час міграції вони можуть йти без зупинок не один кілометр, а так само бігти до 30 хв при швидкості 55 км/год без відпочинку.

Антилопи гну живуть великими стадами, які в заповіднику Серенгеті доходять до 300 тисяч особин, а в дикій природі - до 14 тисяч. Найбільше вони люблять рівнини і савани, де на своїх сильних ногах вони можуть тікати від полюючих на них хижаків. Так само гну можна зустріти в лісистій місцевості. Гну дуже примхливі в їжі, вони їдять тільки деякі види рослин, які припадають їм до смаку, а враховуючи чисельність стада їм потрібно багато трави. Тому антилопи так часто мігрують. Найбільші міграції припадають на травень, коли вони йдуть у пошуках їжі, і на листопад, коли приходить пора дощів і вони повертаються назад. Деякі стада антилоп не потребують міграції, так як живуть у великих долинах, які з усіх боків оточені передгір'ями або скелями. Тут вони ходять на невеликі відстані до водопою і повертаються назад. Трава в такій місцевості росте швидко і немає потреби мігрувати.

У самців є свої території, які вони позначають. З квітня і до червня йде період спарювання, коли самці починають жорстокі поєдинки за кращих самок стада. Через 8 - 9 місяців з'являються малюки. У антилоп гну є одна дивовижна традиція - коли народжується маля, на нього збігається подивитися все стадо, тому мати повинна бути уважною, оскільки цікаві родичі можуть затоптати новонародженого. Маленькі антилопи відрізняються від дорослих забарвленням - у них гладка шерсть бурого кольору. Малюки відразу після народження стають на ноги - це життєво необхідно, так як антилопи-малюки в першу чергу стають здобиччю для хижаків. Через тиждень вони можуть потрошку їсти траву, а через півроку практично відмовитися від маминого молока і самостійно харчуватися.

У антилоп багато ворогів, які хочуть, ними поласувати. Вдень вони практично в безпеці, але з приходом ночі перелякані гну стають легкою здобиччю для леопардів, левів і гієн. Але найстрашнішим ворогом для них є - людина.

Ще один вид антилоп - це білохвості гну. На початку 20-го століття, їх майже всіх знищили. Найбільшим ворогом для них були переселенці, які нещадно їх вбивали. Цей вид антилоп живе на півдні Африки. Тепер їх не зустрінеш розгулюючих по пустелі, їх популяція настільки скоротилася, що тепер вони живуть тільки в національних парках. Білохвості гну ведуть такий же спосіб життя, як і їх найближчі родичі, блакитні гну.

 

4. Баран Алтайський Гірський (Ovis ammon)

Алтайський гірський баран - парнокопитні ссавці, що належать до сімейства полурогих. Занесений в червону книгу, так само його ще називають алтайський архар або аргалі. Мешкає в основному на півдні Алтаю і Тиви, за межами Росії вони є тільки в Монголії. На Алтаї його називають - Кочкор. Єдиний ареал цього підвиду, який кочуючи, переходить державний кордон. Навесні вони переходять з Южного на Північний Сайлюгем, де влітку для них більш комфортні умови, а осінню знову переходять назад.

На думку вчених, ареал проживання архара не рахується гірським, так як раніше він мешкав на просторах з більш м'яким рельєфом, на якому була гірська або степова рослинність. З часом люди стали їх все більше витісняти з звичного для них середовища проживання, і їм довелося піти на інші важкодоступні гірські ділянки. Тепер вони мешкають на гірських хребтах або в гірських долинах.

Алтайський гірський баран вважається найбільшим з підвиду диких баранів. Висота в загривку складає - 122см, а у самок - 112см. Самці мають вагу до 200 кг, у той час як самки - 100 кг. Унікальність цього виду полягає в тому, що і самки, і самці мають роги, закручені в спіраль і з піднятими кінчиками вгору. У перших роги менші, а в других набагато більші і досягають до 190 см в довжину, а вагою - до 22 кг. Алтайські барани мають густий волосяний покрив від світло-коричневого до світло-рудуватого кольору. Нижня частина тулуба, як правило, світліша. З боків є темні смуги, які поділяють темну і світлу ділянки шерсті. У самців навколо шиї є біла смуга схожа на кільце, і так само довга шерсть на загривку. У старих баранів окрас набагато темніший, ніж у молодняка - так їх і розрізняють. Архари линяють двічі на рік, перед літом і взимку, і притому взимку у них виростає більш густий волосяний покрив і він значно світліший.

Алтайські барани тримаються однією великою групою, хоча самки і самці знаходяться в різних сторонах. Тільки коли приходить жовтень, настає період спарювання, самці починають битися один з одним за самок. Не дивлячись на те, що статеве дозрівання у самців починається на 5-му році життя, а у самок на другому. Період вагітності триває 4 - 4,5 місяця. Ранньою весною, коли приходять терміни з'явиться ягнятам (їх може бути один або два), самка відходить у ліс і там вона пробуде, поки малюкам не виповниться 4 місяці, після чого самка повертається назад в групу, і більше про них не дбає. Самці у вихованні дітей ніякої участі не приймають.

Популяція алтайських баранів з кожним роком зменшується. Те, що вони занесені до Червоної книги, не зупиняє мисливців, які полюють на рідкісні і дорогі баранячі роги. Так само вони стають здобиччю для диких тварин, таких як вовки, рисі або барси.





Реферат на тему: Великі тварини із сімейства парнокопитних


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.