Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Ссавці родини вивіркових

Зміст

1. Азіатський бурундук (Tamias sibiricus)

2. Сивий бабак (Marmota caligata)

 

1. Азіатський бурундук (Tamias sibiricus)

Азіатський бурундук - ссавець з роду бурундуків родини вивіркових. Входить до типу гризунів. Азіатський бурундук - єдиний вид бурундуків, який мешкає в Європі та Азії. Дуже часто його вважають окремим родом.

Бурундук - гризун маленький, стрункий, з довгастим тілом і пухнастим хвостом. Його розміри менші, ніж у білки. Висота тіла бурундука становить 12 - 17 сантиметрів, довжина хвоста до 12 см. Вага становить 80-110 м. На відміну від білок, задні ноги у бурундука трохи довші, ніж передні. Підошви частково укриті шерстю. У районі хребта його шерсть має п'ять чорних смужок. Черевце бурундука світле. Шерсть коротка. Кожен сезон бурундук має одне і те ж забарвлення, а линяє всього один раз на рік - у вересні. Для зберігання їжі бурундук має досить розвинені защічні мішки.

Поширений азіатський бурундук від європейської частини Росії і до Далекого Сходу, а також у Північній Монголії. Азіатський бурундук зрідка зустрічається в кедрово - широколистяних лісах Приморського Краю. Основне місце проживання - хвойні і змішані ліси, де вони вважають за краще узлісся і захаращення. Улюблене місце - кедровий стланик. Відмінно вміє лазити по деревах, але постійно живе в неглибоких норах. Будує зазвичай в норі він дві камери. Одна з них комора, друга - гніздова. Влітку гнізда часом будує в трухлявих пнях, біля коріння, іноді в низьких дуплах. Активний бурундук днем. Основою раціону бурундука є насіння листяних і хвойних дерев, трав'янисті рослини. Також він може харчуватися і тваринною їжею: комахами і молюсками. З серпня починає збирати запаси їжі на зиму. Він носить її в своїх добре для цього розвинених защічних мішках, причому може доставляти їжу на відстань до 1 км. Маса запасів досягає 5-6 кг. Веде самотній спосіб життя. При поганому врожаї бурундуки кочують.

Період розмноження випадає на квітень, після пробудження від зимової сплячки. Дитинчата народжуються в кінці травня, після місячної вагітності самки. Маса дитинчат становить три - чотири грами. Очі відкривають на 30 день після народження. До двомісячного віку вони не покидають свою матір. У неволі живуть від 5 до 10 років.

 

2. Сивий бабак (Marmota caligata)

Перебуваючи в списку найбільш великих тварин в родині вивіркових, сиві бабаки володіють не дуже приємною назвою - «свистячі свині». Свинями їх прозвали за вид, який нагадує угодовану свиню, а свистячих - від того, що у них дуже гучний голос. Своїм гучним голосом вони попереджають своїх сусідів про наближення небезпеки. Сиві бабаки можуть видавати звуки, які можуть нагадувати виття, гарчання або свист з цвірінчанням. Їх звукова база може містити до десяти звуків.

Кожний покрив цих звірів покритий густою шерстю сиво-сірого кольору. Живуть ці бабаки в місцях, де суворий холодний клімат, а саме на півночі Канади, Аляски і США. Можна зустріти цих звірів і в гірських територіях альпійських гір на висоті до 2400 метрів над рівнем моря. Сиві бабаки володіють короткими лапами, які дуже потужні, великим пухнастим хвостом і широкою головою з кремезними зубами. Ці представники гризунів можуть провести в сплячці близько половини року.

Сиві бабаки ведуть колоніальний спосіб життя, до складу якого можуть входити до сотні пар. Кожна пара в колонії має своє призначення, які несуть різний внесок у розвиток колонії.

Під час підготовки до сплячки, сиві бабаки викопують систему тунелів, в якій вони повинні провести комфортно свій час відпочинку. Цей період триває з вересня по травень. Підземні лабіринти мають безліч переходів, де є і запасні ходи, та галереї, які спускаються в глибину до 4 метрів. Є окремі нори для відпочинку, сну, і навіть нори для пряток від хижаків. Основними ворогами сивих бабаків є росомахи, орли, вовки і лисиці.

Після виходу зі сплячки, щоранку, з травня по вересень, сиві бабаки починають з процедур, які є дуже приємними. Вони влаштовуються на каменях зручніше, і гріються на сонячному світлі. Коли день підходить до другої половини, вони вирушають на пошуки їжі.

Ці звірятка є вегетаріанцями, і вживають в їжу в основному коріння рослин, траву, і трав'янистої бульб. За день, шлунок дорослого бабака може переварити їжу вагою до 30 % самого бабака.





Реферат на тему: Ссавці родини вивіркових


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.