Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Сокіл-Сапсан (Falco peregrinus)

Сокіл-Сапсан (Falco peregrinus)

 

Сокіл-сапсан широко поширений практично по всій частині планети. Його підвиди населяють практично всі континенти: Північну Америку та Австралію, Африку та Азію. Дуже рідко можна зустріти в Південній Америці. Сапсан відноситься до тієї групи соколів, яких називають «справжніми соколами». Сапсан - другий за величиною птах із сімейства соколиних, і поступається тільки кречету. Сокіл-сапсан володіє великими широкими грудьми, міцним кістяком і щільним оперенням. М'язова система в цього птаха добре розвинена. Сапсан є володарем великих загострених крил, коротких цівок і хвоста, а також довгими пальцями. Серповидні кігті дуже потужні і гострі.

Важить доросла птиця від 700 грам до 1200. При такій вазі, його розмах крил варіюється від 85 см до 125. Тільки одне крило має розмір 30-40 см, а довжина загального тіла становить від 45 до 50 сантиметрів. Самки більші за самців майже в три рази.

Забарвлення самки і самця практично не відрізняється. Сизий поперечний малюнок на сірому або бурому тлі прикрашає спину хижака. Підхвістя і поперек мають окрас більш світлих відтінків. Пір'я крил мають темно-бурий або світло-чорний колір. На зворотному боці крила можна помітити малюнок коричневого або рудого кольору. Черево молодих особин цих птахів має забарвлення рудого кольору, по якому видно бурі поздовжні строкаті смуги. Лапи жовтого кольору прикрашають потужні чорні кігті. Дзьоб темно-чорний на кінчику, і поступово світлішає до його основи.

Соколи-сапсани воліють відкритий простір, і тому в глухих лісах вони не заселяються. Найбільш часто вони селяться біля лісів, біля міст або у долині річок. Не будуючи власних гнізд, вони займають житла інших птахів. Підстилки для своїх гнізд вони не використовують. Гнізда сапсанів розташовані на високих деревах, будівлях (якщо мешкає в місті) і скелях. Крім сапсанів, які мешкають в теплих краях, всі інші - кочівники. Як тільки наближаються холоди, вони перелітають ближче до півдня. Сапсани, що мешкають в теплих краях, ведуть осілий спосіб життя.

До основного раціону цих птахів-хижаків можна віднести пернату дичину, яка має середні розміри. Такою жертвою можуть бути качки, ворони, шпаки та інші птахи таких же розмірів. Іноді в меню хижака може потрапляти дрібні ссавці: білки, летючі миші або зайці.

Як тільки починається полювання, сапсан піднімається високо в небо, де виписує там кола. Спостерігаючи за здобиччю, він може провести у польоті близько 2-3 годин. Коли жертва виявлена, він починає пікірувати і різко падає вниз, розвиваючи при цьому велику швидкість (до 320 км / год). Сокіл-сапсан є рекордсменом тваринного світу, який розвиває таку швидкість. Як тільки сокіл врізається в жертву, він сильно б'є її пазурами. Такий удар легко може позбавити жертву голови або частини тулуба. Якщо жертва ще жива, він добиває жертву дзьобом. На відміну від сімейства яструбиних, сапсан утримує жертву тільки однією лапою, в той час як яструби тримають двома.

Соколи сапсани відносяться до моногамних пар. Відкладає самка сапсана яйця в кінці березня. Три або чотири яйця мають червонуватий або бурий колір і покриті буро-червоними цятками і плямами. Висиджують яйця обидва батьки. Потомство з'являється на світ приблизно через 30 днів.

Піднімаються в небо молоді соколята-сапсани через 35-40 днів після свого народження. Хоча пташенята так швидко вилітають зі свого житла, вони до кінця серпня триматися біля своїх батьків. Тільки потім вони стають самостійними і назавжди покидають батьківське гніздо.





Реферат на тему: Сокіл-Сапсан (Falco peregrinus)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.