Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Слон Африканський (Loxodonta)

Африканський слон - найбільша наземна тварина. Відноситься до виду ссавців ряду хоботних сімейства слонових. Цей вид слонів занесений в міжнародну Червону книгу, і охороняється WWF.

У слонів велике масивне тіло, а у вазі вони можуть досягати до 7,5 т. У слона коротка шия з великою голою. На голові розташовані два великих вуха (від 1,2 до 1,5 метрів), вони допомагають йому в жарку погоду позбутися зайвого тепла. Обмахуючи себе вухами, він охолоджує тіло і нормалізує температуру тіла. Довгий хобот до 1,5 м і вагою до 135 кг. Так само слон має на кінці хобота два відростка, якими він може підбирати дрібну їжу. По обидві сторони хобота розташовані бивні, що досягають 2.5 м в довжину і вагою до 50 - 60 кг кожен. На задній частині тіла розташований довгий хвіст - 1-1,3 м. У слонів своєрідна будова підошов, яка є тільки в цього вида. Їх великі кінцівки дозволяють слонам пересуватися по болотистій місцевості, в якій вони так люблять купатися, захищаючи своє тіло від комах. Цікава будова щелеп - у слонів тільки шість корінних зубів. З часом, коли вони зношуються, поряд з ними починають рости нові, поступово витісняючи старі зуби наперед. Слони за все життя міняють їх тільки три рази. Перший раз в 15 років, вдруге в 30 років і третій в 40. Приблизно до 70-ти років зуби стираються, після чого тварина не може нормально харчуватися і вмирає. Велика вага для них не перешкода - слони дуже швидкі, добре плавають, притому, що все їхні тіло знаходиться під водою, а зверху видна лише невелика частина голови і кінчик хобота.

Африканський слон живе на півдні Сахари, але зустріти їх нелегко. Через ризик зникнення, ці тварини в більшості живуть тільки в Національних парках. Слони живуть групами, як правило, ватажком зграї є найстаріша слониха, тільки в період міграції ватажком може стати самець. Слони живуть великою дружною «сім'єю», де можуть бути як дитинчата, так і дорослі особини. Зазвичай слони живуть по 10-12 тварин у сім'ї. Тільки самці-одинаки можуть проявляти агресію як до своїх побратимів, так і до людей. Зазвичай вони йдуть з стада, коли пошкоджують свої бивні в бійках.

Розмноження слонів не залежить від пори року. Зазвичай слон і слониха на деякий час йдуть з стада, для того, щоб справити складний ритуал спарювання. Вагітність у слоних триває до 22 місяців. Народжене слоненя має вагу близько 100 кг, у нього немає бивнів, і до п'ятирічного віку він знаходиться поряд з матір'ю. Дозрівання настає в 10-12 років, а одна самка може привести на світ одного дитинча раз на 4 роки.

У XVIII-XIX столітті слонів вбивали тисячами і все через їх дорогоцінних бивнів, так званої «слонової кістки», які й донині цінуються дорожче золота. Так як бивні є і у самців, і у самок, браконьєри не шкодували нікого. У самок невеликі бивні приблизно при вазі в 100 кг слонової кістки виходить 6-7кг. Приблизно 50 років тому полювання на цих дивовижних тварин було припинене і з'явилися заповідники.





Реферат на тему: Слон Африканський (Loxodonta)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.