Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Ряди мартини (Lari) та гагари (Gaviae) і норці (Colymbi) птахів Заходу України (реферат)

Мартин звичайний − Larus ridibundus L. Найбільш поширений представник ряду мартинів на заході УРСР. Колоніальні птахи утворюють великі скупчення − до сотні пар. Улюблені місця гніздування − великі водойми з заростями очерету, ситнику, рогозу.

Ми детально вивчали колонії звичайних мартинів на водоймах с. Борщівки Тернопільської області та с. Чарукова Волинської області. В цих місцях з року в рік гніздиться до 1000 пар птахів. На Поділлі вони з'являються навесні в останній декаді березня, а якщо весна пізня, то в перших числах квітня. На Волинському Поліссі їх приліт зареєстровано з 14 березня по 1 квітня. Після прильоту тримаються на плесах і приступають до гніздування лише в травні. Найбільше гнізд ми знаходили в другій половині травня − на початку червня. У с. Борщівка 23. V 1961 р. у заростях очерету знайдено десятки плаваючих гнізд, у яких було по 2 − 3 насиджених яйця. З деяких починали вилуплюватись пташенята. Іноді на Поліссі гнізда влаштовуються на невисоких пеньках і навіть на гілках дерев на висоті до 1 м. Масово пуховички з'являються у кінці травня. Вага їх в середньому 25 г.

Дорослі птахи годують пташенят відригуванням. Пташенята ростуть дуже швидко і на дев'ятий-десятий день залишають гнізда. У середині червня молоді стають «на крило». На Поділлі відлітають у першій половині жовтня, часто і раніше. Живляться виключно тваринною їжею. У гніздовий період у великій кількості винищують комах на оброблених полях, що ми спостерігали 9. VI 1967 р. та протягом липня 1971 р. коло с. Чарукова поблизу м. Луцька. Приносять значну користь сільському господарству. Восени в основному живляться дрібною смітною рибою (плітка, верховодка, окунь, пічкур та ін.). Іноді поїдають деяких водяних безхребетних, мишовидних гризунів у роки їх масового розмноження. Навесні зграї цих птахів з граками та білими лелеками ходять за тракторами, виловлюючи різних комах та інших безхребетних. Вага дорослих мартинів − до 350 г.

Крячок чорний − Chlidonias nigra nigra L. Подекуди досить численний представник мартинів. У північних районах Поділля і Прикарпаття з'являється порівняно пізно. Перші птахи в долині р. Ікви зареєстровані 9. V 1955 р., 30. IV 1956 р., 2. V 1957 р., 5. V 1958 р., 8. V 1959 р., 3. V 1960 р. Основна маса прилітає у першій декаді травня. Улюблене місце їх гніздування − стоячі водойми з густими заростями очерету, тілорізу, латаття. У такому місці в червні 1951 р. виявлена колонія крячок чорних на дністровській стариці Охаба коло с. Нижньова. Гнізда звичайно плаваючі. Гніздяться по 10 − 15 пар. Насиджування − до 18 днів. На водоймах с. Борщівки 27. V 1958 р. виявлено гнізда з насидженими яйцями. Молодняк росте швидко. Тритижневі пташенята вже літають (24 − 27 липня).

Живляться майже виключно комахами, здобуваючи їх з поверхні води і стебел рослин, дрібною рибою, молюсками. Корисні птахи, живляться різними шкідниками сільського і рибного господарства. Вага − до 65 г.

Крячок річковий − Sterna hirundo hirundo L. Найпоширеніший вид крячок на заході України. Весняний приліт на Волинському Поліссі зареєстровано з 26 квітня по 4 травня (Сребродольська, 1964). Гнізда розташовані на берегах. Звичайно це невеличка ямка в піску. Плавучі гнізда на обстеженій території трапляються рідко. У повних кладках, зареєстрованих з 12. V по 21. VI 1956 − 1959 рр. та з 8. V по 20. VI 1971 р., знайдено 3 яйця. Пташенята найчастіше з'являються у середині червня. Осінній відліт − у серпні і триває до половини вересня. Живляться в основному рибою (краснопірка, плітка, верховодка), жуками, зрідка − молюсками. Вага цих птахів − 90 − 120 г.

РЯД ГАГАРИ − GAVIAE

Гагара чорнозоба − Gavia arctica arctica L. Зареєстрована в північних районах Поділля під час осіннього перельоту. Протягом 1951 − 1961 рр. цих птахів регулярно бачили і здобували на водоймах у селах Заложцях, Брикові, Вілії, Борсуках, Борщівці Тернопільської області. У липні 1954 р. рибовод Борщівського рибгоспу А. А. Прус здобув на водоймі чорнозобу гагару, чучело якої зберігає у себе. На р. Горині у Тернопільській області 21. XI 1954 р. вбито чорнозобу гагару з міткою Sweden, 43 402, помічена в Швеції (Daliland), 6 липня того ж року. У першій декаді січня 1963 р. ці птахи виявлені на засніженому полі поблизу с. Шепетина Ровенської області в 12 км на північний схід від м. Кременця. Чорнозобу гагару бачили на гніздуванні в районі Здолбунова Ровенської області (Портенко, 1928). У квітні і травні 1962 р. її бачили на оз. Тур Волинської області. Вага − понад 2000 г.

РЯД НОРЦІ − COLYMBI

Норець великий − Colymbus cristatus cristatus L. Найбільш поширений у західних областях УРСР представник цього ряду.

На Поділлі, Прикарпатті, Волинському Поділлі весняна поява зазначена в останній декаді березня − на початку квітня. На ставу в с. Борсуках Тернопільської області у 1951 − 1961 рр. вони з'являлись між 23 і 28 березня, на оз. Тур, Чаруківських та Несвицьких ставах Волинської області − 7 − 12 квітня, на озері в с. Краковці Львівської області − 11 квітня. Гнізда цих птахів знаходили в травні − червні. На ставах в с. Рудниках Львівської області 6. V 1950 р. виявлено гніздо з 3 яйцями. На тих же водоймах 12. V 1950 р. знайдено ще одне гніздо з 3 яйцями. На тих же ставах 14. V 1950 р. в гнізді виявлено 2 свіжих яєць, і 27. V 1950 р. у с. Княгиничах Львівської області − 3 яєць з великими ембріонами. Аналогічна картина спостерігалась і в північних районах Поділля. Наприклад, на водоймі в с. Борсуках 11. V 1957 р. знайдені гнізда з 2 − 3 яйцями, 19. VI 1962 р. тут виявлено гніздо з 5 яйцями. У травні 1950 р. в селах Рудниках, Княгиничах і Васючині зареєстровано 48 гнізд з 77 яйцями. Отже, цей норець відкладає яйця і починає насиджування у першій половині травня. Пуховиків на озері в селах Несвичі, Чарукові біля Луцька ми виявили 2 − 6. VII 1971 р., а на Новобубнівському ставі у Хмельницькій області − 8 − 9. VIII 1972 р. Більшість пташенят, яких ми бачили з 8 липня по 10 серпня, були «на крилі». Осінній переліт починається у першій декаді вересня і триває весь жовтень. Живляться різними водними безхребетними, охоче їдять дрібну рибу. Вага самців − 1200 г, самок − 1060 г, молоді − 920 г.

Норець сірощокий − Colymbus griseigena griseigena Bodd. Зареєстрований на озерах у с. Отеневичах 30. VII 1950 р. Того ж дня здобута самка, а 2. VIII 1950 р. у тому ж місці виявили молодого птаха уже «на крилі». Це дозволяє припустити, що на Прикарпатті норець сірощокий гніздиться спорадично. Безсумнівно гніздиться на водоймах Поділля у верхів'ях Південного Бугу (Волочиський район Хмельницької області).

Норець чорношиїй − Colymbus caspicus caspicus Hablizl. Досить рідкісний на водоймах північного Поділля та Волинського Полісся. Навесні з'являється у квітні. Улюблене місце заселення − водойми з густими заростями очерету, рогозу, ситнику. Вірогідних зведень про сучасне гніздування на обстеженій території немає. Н. І. Сребродольська (1964) пише, що пуховички на оз. Тур траплялись 12. VII 1964 р.

Норець малий − Colymbus ruficollis ruiicollis Pall. Рідкий гніздовий вид Волинського Полісся, Поділля, Прикарпаття, Закарпаття. Веде потайний спосіб життя. Весняний приліт − у першій половині квітня. Заселює стоячі водойми з заростями макрогідрофільних рослин, серед яких на сплавинах влаштовує гнізда. На водоймах у с. Рудниках Львівської області 16. V 1950 р. були здобуті спаровані самець і самка. Насиджування триває до 20 днів. Виводок помічений у 1947 р. на ставах с. Ставчан Чернівецької області. Пуховички зафіксовано в першій половині червня. Цих птахів бачили влітку 1956 р. на водоймі коло с. Кордишева Тернопільської області. Осінній переліт − в кінці вересня і триває увесь жовтень. У с. Брикот Тернопільської області. 24. X 1956 р. здобута самка цього виду. Кілька птахів відстріляно на Чаруківських ставках восени 1970, 1971 рр. Живиться водними безхребетними, зокрема дрібними жуками, рибою.

Використана література:

1. Татаринов К.А. Фауна хребетних заходу України. Видавництво Львівського університету. 1973, 257ст.





Реферат на тему: Ряди мартини (Lari) та гагари (Gaviae) і норці (Colymbi) птахів Заходу України (реферат)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.