Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Рідкісні тропічні птахи

Зміст

1. Чорнолобий абуррі (Pipile jacutinga)

2. Тінаму Великий (Tinamus major)

3. Ошийникова справжня котінга (Cotinga maculata)

4. Довгохвостий сильф (Aglaiocercus coelestis)

5. Дрімлюги - Порак (Nyctidromus albicollis)

 

 

1. Чорнолобий абуррі (Pipile jacutinga)

Один з представників сімейства Краксі - чернолобий абуррі, трохи схожий на не вгодованого індика або деревну курку. Живуть ці представники Pipile jacutinga в субтропічних і тропічних вологих лісах Аргентини, Парагваю і південно-східної Бразилії. Незважаючи на те, що у них є куряче походження, абуррі має велике тіло, довжина якого може досягти до 75 сантиметрів. Вага цієї птиці складає в середньому до двох кілограм, і вони не скаржаться на свій відмінний апетит.

Чорнолобі абуррі відносяться до всеїдних птахів, але воліють у своєму раціоні харчування плоди фруктових дерев. Можуть також поїдати комах, молюсків, насіння різних рослин. Свою їжу абуррі «підсолюють», так би мовити при вживанні їжі, вони ковтають крихти землі, яка має у своєму складі багато мінералів.

Чорнолобим абуррі краще об'єднуватися в групи, яка складається з 5-10 особин. Всі вони ретельно стежать за тим, щоб на їх територію ніхто не пробрався. Якщо ж таке сталося, і небезпека вже близько, для попередження своїх родичів, вони починають трясти крилами і видають гучні звуки. Такі звуки частіше схожі на глухе гарчання, яке виявляється дуже моторошним.

Коли настає сезон спарювання, абуррі розбиваються на пари і починають будувати плоскі широкі гнізда на розгалужених гілках. Кладка яєць відкладається у вересні місяці і складається з чотирьох яєць. Після 28-ми днів насиджування вилуплюються молоді пташенята, які є цілком самостійними курчатами.

Для забезпечення безпеки природа подбала про цих птахів. Вона наділила їх можливістю підійматися по гілках наверх дерева з самого їх народження. Вже у віці кілька днів, ці птахи добре вміють літати.

Як тільки птахи обзаводяться потомством, вони вирушають на пошуки фруктів, і часто їх пошуки можуть досягти високогірних районів.

 

2. Тінаму Великий (Tinamus major)

Представником із типу тінамуподібних є - великий тінаму, або як його ще називають гірська курка. Батьківщиною тінаму є Бразилія, Болівія і південно-східна Мексика. Мешкає ця птиця в тропічних і субтропічних лісах з густим підліском в гірській місцевості на висоті від 300 до 1500 метрів вище рівня моря. Тінаму розрізняють кілька видів, які відрізняються між собою всього лише кольором оперення.

Великий тінаму зовні схожий на індичку, довжина його становить в середньому 40-45 см, а важить всього лише трохи більше кілограма. Зверху оперення тінаму має зелено-оливковий колір, вся шия і черевце майже білі, а ноги - сірі з блакитним відтінком. Саме таке забарвлення прекрасно служить птаху для маскування в густому підліску.

Великий тінаму більшу частину життя проводить на землі, хоча і добре літає, але робить він це в самих виняткових випадках, при переляку, або коли його застали зненацька. Живуть тінаму поодинці, блукаючи по темному підліску, вишукуючи в лісі плоди та насіння, дрібних тварин, таких як миші, ящірки, жаби, павуки і різні комахи, якими вони харчуються. Птахи ведуть виключно потайний спосіб життя, тому їх легше почути, ніж побачити. Крик тінаму можна почути перед заходом сонця, який схожий на потужний трубний звук.

У період шлюбного сезону, який триває з середини зими до кінця літа, самка злучається з декількома самцями. Після кожного спарювання відкладає 3 - 6 великих яєць фіолетового або синьо - яскравого кольору. Висиджуванням і вихованням пташенят займається тільки самець, в той час як у більшості пернатих цю функцію виконує самка. Самець, піклується про потомство 22-25 днів після їх вилуплення. Після цього, молодняк веде самостійне одиночне життя.

 

3. Ошийникова справжня котінга (Cotinga maculata)

Справжня ошийникова котінга - це пташка, яка володіє самим яскравим, майже карнавальним оперенням. Незважаючи на свої яскраві кольори, їх життя зовсім не схоже на свято.

Мешкають котінгі в бразильських лісах, які розташовані на південно-східних територіях. Але тут, на батьківщині, вони вже не можуть почуватися комфортно, так як тут масово відбувається вирубка лісів. Кількість цих птахів явно зменшується і їх ареал проживання помітно скорочується. Так як котінгі ведуть потайний спосіб життя, то більше інформації про них просто невідомо.

Котінгі харчуються фруктами або їх насінням, насінням рослин і комахами. Але також харчуються повзаючими по гілках гусеницями, які є справжніми ласощами. Все своє життя вони проводять на верхньому ярусі дерев, де на кронах дерев шукають свою їжу.

Самці справжніх ошийникових котінг володіють самим яскравим синім нарядом, який оснащений пір'ям на череві і шиї лілового кольору. На відміну від самців, самки маю набагато скромніше оперення, яке забарвлене в коричнево-темний колір.

За останніми даними вчених, у світі залишилося всього лише до 1500 цих птахів, які населяють територію тропічних лісів. Такі місця розташовуються уздовж узбережжя Бразилії Атлантичного океану...

 

4. Довгохвостий сильф (Aglaiocercus coelestis)

Ще один представник сімейства колібрі - це довгохвостий сильф. Ці птахи зустрічається на території Еквадору і Колумбії. Цей вид птахів веде усамітнене життя, яке протікає на висоті від 400 до 2000 метрів над рівнем моря. Мешкають сильфи в нижніх ярусах лісових масивів, де є квіти дерев. Самці мають довжину тіла 17-22 см, з них 50% припадає на довгий хвіст синьо-фіолетового відтінку. Інша частина тіла птаха має відтінок райдужно-зеленого кольору. Черево забарвлене в оранжево-мідний відтінок, а на голові розташовується корона блакитного кольору.

Самки мають набагато меншу довжину тіла, яка складає всього лише 10 сантиметрів. Важать особини жіночої статі тільки 5 грам, і не є володарями довгих хвостів. Колірна гамма пір'я самки також має зелений відтінок, тільки в області горла є біла пляма, яка дає можливість відрізнити птахів.

Як було вище згадано, цей вид колібрі веде самотній спосіб життя, і ніколи не об'єднаються в групи або зграї. За винятком шлюбного періоду, коли птахи об'єднуються в пари, і то тільки на деякий час. Відразу після спарювання, самець кидає самку, і вся відповідальність на потомство лежить на самці. Будова гнізда і висиджування пташенят, і також їх годування і виховання - суто турбота самки.

Самка будує гніздо чашеподібної форми, яке складається з павутини і рослинних волокон. Розташовується гніздо на деревах або чагарниках. Такий склад гнізда дозволяє мати еластичність і може перетворитися в різну форму різного розміру. Гніздо може збільшуватися в розмірах до двох разів, що полегшує роботу самцям, коли пташенята підростають. З середини гніздо обладнано м'яким пухом і пір'ям, а зовні - зеленим мохом, для маскування.

Кладка самки складається в середньому від одного до трьох яєць. Коли на світ з'являється потомство, самка піклується про них, годує, так як пташенята зовсім нерухомі і сліпі. Занурюючи повністю свій дзьоб в шлунок пташенят, самка дає їм переварену їжу. Через двадцять днів, пташенята оперяются і залишають лігво матері, переходячи тим самим до самостійного життя.

У основний раціон їжі довгохвостого сильфа входить нектар. Ці птахи воліють вживати нектар, де є велика кількість цукру. До таких характеристик підходять квіти з трубчастою формою червоного кольору. Щоб дістати їжу, птах зависає в польоті біля квітки і своїм маленьким язиком злизує її. Язик сильфа випускається зі швидкістю до 14 разів на секунду. Для деяких рослин або дерев, довгохвостий сильф є єдиною істотою, яка запилює рослину. Трубчаста форма квітки не дає можливість запилення комахою, в список яких входять бджоли і метелики.

Коли настає шлюбний сезон, сильфи можуть харчуватися і комахами, які в основному складають їжу для пташенят. Така їжа має багато білка, що сприяє швидкому зростанню потомства. Ловить комах самка на ходу, в польоті, або ж дістає з листя рослин або павутини.

Свою територію сильфи дуже ретельно захищають. Вони тримають під контролем проникнення джмелів або інших комах, а також деяких представників свого сімейства. Так як вони харчуються нектаром, то всі стають прямим конкурентом для цього виду колібрі.

 

5. Дрімлюги - Порак (Nyctidromus albicollis)

Дрімлюга - Порак - це птах середніх розмірів, який мешкає в тропічних і субтропічних лісах Південної та Північної Америки. Також їх можна зустріти на відкритих місцевостях лісових галявин, заростей чагарників і луках, які є в Болівії, Бразилії, півдні Техасу і Парагваю.

Представник сімейства Дрімлюг не відноситься до звичних уявлень про птахів. Більшу частину життя вони проводять на землі, де добре вміють бігати і в довгих стрибках можуть наздогнати комах, що низько літають. У цих птахів є спільна риса, яка стає відмінністю від інших птахів - це коротенькі ніжки, яких майже не видно через пухнасте пір'я. Але на відміну від своїх родичів, у Дрімлюги - Порак ноги довші.

Коли цей птах веде погоню за комахою, то може здійснювати стрибки завдовжки близько півметра, які чергує перебіжками. Коли є небезпека, цей птах сподівається на свої ноги, а не на крила, тим самим рятуючись від небезпеки втечею.

Ці птахи вміють добре маскуватися, і є самим кращим майстром камуфляжу. Їх оперення, яке має сіро-коричневий колір з чорними і білими смугами, робить їх зовсім не помітними серед лісової місцевості або лугової трави.

Весь час, перебуваючи на землі, Дрімлюги - Порак навчилися відкладати кладку прямо на землю, не роблячи при цьому гнізда. Яйця вони відкладають прямо на втішну підстилку.

Яйця птиці мають овальну форму, які також пофарбовані в камуфляжний рожево-коричневий колір. Бувають випадки, що маленькі мавпи крадуть яйця, але основну небезпеку для цих птахів несуть дикі кішки і собаки.





Реферат на тему: Рідкісні тропічні птахи


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.