Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Рідкісні птахи Австралії

Зміст

1. Австралійський пелікан (Pelecanus conspicillatus)

2. Австралійський мандрівник (Pedionomus torquatus)

3. Ворона Австралійська (Corvus coronoides)

4. Сипуха Австралійська (Tyto novaehollandiae)

5. Австралійська шилоклювка (Recurvirostra novaehollandiae)

 

1. Австралійський пелікан (Pelecanus conspicillatus)

Австралійський пелікан - найбільший птах по всій Австралії. Розмах крил птаха від 2,5 до 3,4 метра, а вага складає від 5 і до 8 кілограм. Довжина всього тіла дорослої особини досягає 150 - 190 сантиметрів, довжина дзьоба 50-55 сантиметрів. Цікаво, що цей птах занесений в Книгу рекордів Гіннеса, як птах з найбільшим дзьобом щодо довжини тіла.

До нижньої щелепи пелікана кріпиться горловий мішок, який здатний вміщати до 14 літрів води. Скелет птиці влаштований так, що б максимально полегшити її масу. Через легкі і повні кістки маса скелета досягає менше 10 % від маси всього тіла пелікана. Грудний глибокий рокіт - звичайний звук, який видає ця птиця. У дикій природі австралійський пелікан може прожити близько 10-25 років. За розмірами самці більші самок. Очі пелікана мають коричневий колір і білу окантовку. Вже в двотижневому віці пташенята можуть залазити в горловий мішок батьків для того, що б отримати відригнуту їжу.

Австралійський пелікан зустрічається на всій території Австралії. Іноді його можна зустріти в Новій Гвінеї. В Австралії цього пелікана можна зустріти на прісних водоймах, а також на морських узбережжях.

Денна норма австралійського пелікана становить 9 кілограм їжі. Риба є основним у раціоні цього птаха, а також численні водні організми, такі як: ракоподібні, дорослі амфібії, дрібні черепахи. Оскільки ці птахи вживають підгодівлю від людей, в їх раціон увійшло багато не звичних для них продуктів. Велику роль у харчуванні пелікана відіграють його дзьоб і горловий мішечок. На відміну від більшості птахів, дзьоб у австралійського пелікана дуже чутливий, тому завдяки йому він може знаходити рибу у воді. Для утримання слизької жертви на кінчику дзьоба у пелікана є так званий «гачок».

Для розмноження пелікани утворюють колонії до 40000 особин. До гніздування пелікан може приступити в будь-який період часу в залежності від погодних умов. До парування пелікани приступають після тривалих залицянь. Своїми лапами і дзьобом самка викопує яму в землі, вистилає її гілками, також старим пір'ям. Через 3 дні після закінчення підготовки гнізда, самка відкладає 1-3 яйця з проміжком в шість днів кожне. Триває висиджування 32-35 днів. Перше пташеня більше за інших. Пташенята залишають гніздо у віці 10-21 днів.

 

2. Австралійський мандрівник (Pedionomus torquatus)

Австралійський мандрівник - монотипний вид, так як його рід включає тільки один вид. Це маленька пташка довжиною від 15 до 19 сантиметрів, розмахом крил від 27-37 сантиметрів. Вага самця становить від 40-81 грама, а самки від 55-95 грам. Крила короткі, закруглені. Має коричневе забарвлення оперення. Від нижньої частини тіла до грудей оперення кремового кольору. З боків і на грудях чорні напівкруглі плями. Верх і потилиця голови темно-коричневі. Має чорні очі з жовтою окантовкою. Дзьоб і ноги - жовто-бурого кольору. На шиї у самок товста біла смуга з чорними плямами. Верх крил має переливчастий окрас від темно-коричневого кольору до чорного. У наш час цей вид можна побачити у віддалених і порівняно закритих популяціях в степу.

Як і всі птахи, особини даного роду перемелюють з'їдену їжу в м'язовому шлунку, стінки якого діють як жорна. Для кращого травлення птах спеціально проковтує камінчики і пісок. Навесні в раціоні у птаха переважають комахи, а влітку флористична їжа.

Австралійські мандрівники живуть в парах, або ж у групах до п'яти особин. Коли птах відчуває небезпеку, тікає і ховається в траві вище його самого. Забарвлення оперення, як правило, приховує птицю в її природному середовищі існування. Незважаючи на те, що австралійський мандрівник літає не дуже добре і неохоче, він мігрує на великі відстані.

З приходом весни, або з настанням сезону розмноження, у самця і самки починаються шлюбні ігри, супроводжувані «танцями» та різноманітними звуками. У цей сезон самці демонструють себе, намагаються переспівати або перетанцювати противника. Після спарювання, навесні самка відкладає у вириту глибоку ямку 2-6 яєць. Яйця грушоподібної форми, мають товсту шкаралупу. Кладку висиджує тільки самець. Після вилуплення пташенята з самцем залишаються ще 2 місяці. Іноді на рік буває дві кладки. Тривалість життя птахів в умовах неволі до 10 років.

 

3. Ворона Австралійська (Corvus coronoides)

Австралійська ворона - сімейство воронових. Так само ще їх називають «Південна ворона». Її найближчими родичами є: ворона Австралійська, Тасманійська, Беннетів і південноавстралійська.

Ворона є одним з найбільших представників свого роду, і може важити до 650 г. Довжина їх тіла від 46 - до 53 см. Для них характерні сильні ноги, великий дзьоб і щільна статура. Забарвлення у неї однотонне по всьому тілу - чорне з металевим відливом. Характерною рисою ворони, що населяє Австралію є біла райдужка навколо ока. Відрізняють їх від звичайних ворон по їх шийному пір'ю, вони у них дуже помітні. Молодих птахів досить просто відрізнити, у них очі мають темний відтінок, а пір'я на шиї дуже рідкісні.

Ареалом цих птахів є Австралія. Є так само постійними жителями для міст Сіднея і Канберрі. Ворона може проживати, як у сільській місцевості, так і в міській. На сільській території, пара птахів із пташенятами може зайняти територію в 1 кв. км. У місті на такій же територію можуть мешкати в десятки разів більше цих птахів.

Що стосується харчування, ці птахи не вибагливі, вони можуть їсти як фрукти, так і падаль. Більшу частину їх раціону включають в себе безхребетні. Їжу вони знаходять на землі, а їдять на деревах. У міських умовах, вони можуть знаходити їжу в сміттєвих відходах. Було так само помічено, що вони харчувалися нектаром з квіток евкаліпта.

Ворона зграйний птах, але з приходом періоду спарювання вони розбиваються на пари, це відбувається з липня і до вересня місяця. Зазвичай вони будують гнізда на високих деревах з палиць, пір'я і кори, чергуючи все шарами. Будівництвом гнізда займається і самка і самець. Їх гнізда за формою схожі на чашу. Одна самка відкладає від 3 - 6 яєць невеликих розмірів, блідувато-зеленувато-голубуватих відтінків з темними плямами. Висиджує яйця тільки самка протягом 20 днів. Пташенят вигодовують і мати і батько. Малюки оперяються протягом півтора місяця, і живуть з батьками до чотирьох місяців.

Австралійська ворона дуже полохлива, варто їй помітити мисливця, як вона відразу ж відлітає.

 

4. Сипуха Австралійська (Tyto novaehollandiae)

Австралійська сипуха - клас птахів, сімейства сипухових. Є багато підвидів, цієї сови які живуть на острові Тасманія в Австралії та Меланезії.

Ареалом проживання Австралійської сипухи є південь Квінсленда, Південна Австралія і острів Вікторія. У цих сов обличчя має червоно-коричневе оперення, а по краях чорне обрамлення. Спина і крила сови можуть бути від червоно-коричневого до сірого кольорів. Низ світлий.

Підвидом Австралійської сипухи є - t. n. rosenbergi який живе на о. Сулавесі. Вони живуть у лісах і полюють тільки вночі. Зовні теж є багато відмінностей. Обличчя біле з сірим відтінком. Спина і крила сіро-чорні зі світлими хвилями на деяких пір'їнах. Іноді можуть бути невеликі білі плями. Крила у них не великі до 35 см., а хвіст - 15 см. Деякі автора виділяють їх, як окремий вид сімейства.

Ще одним підвидом є T. n. castanops. Його можна зустріти тільки на Тасманійському острові. Цей вид найбільший і має самий темний окрас. Оперення на верхній частині може бути темно-коричневого кольору, а низ сірий з великими темними плямами. Деякі сови можуть мати забарвлення світліше.

Усього вчені виділяють 8 ендемічних підвидів австралійської сипухи, які живуть як на самому материку, так і на островах біля лежачих архіпелагів.

 

5. Австралійська шилоклювка (Recurvirostra novaehollandiae)

Це довгоклювий і витончений птах, який є власником гарної голови з шоколадним відтінком, і крилами, які пофарбовані у біло-чорний колір. І володар цього всього - австралійська шилоклювка.

Цих птахів можна побачити зграями на всій території Австралії, крім північних районів, де дуже холодно. Як і всі птахи, які відносяться до водоплавних птахів, шилоклювки ведуть постійне мігруюче життя. Вони мігрують в місця багаті на їжу і вологу, вибираючи при цьому водойми прісні або солонуваті.

Ці птахи володіють незвичайним дзьобом, який трохи загнутий до верху. Цей зручний пташиний інструмент дуже зручний, так як їм легко промацувати у воді комах, якими вони харчуються. Австралійські шилоклювки добре пірнають і відмінно можуть перевертатися у воді, майже як качки.

Завдяки таким акробатичним здібностям, шилоклювки без проблем виловлюють у воді креветок, насіння водних рослин або дрібних рачків. Молоді особини цих птахів воліють обійтися комахами, яких вони виловлюють на поверхні води, так як промацувати воду вони ще не вміють.

Коли настає шлюбний сезон, дрібні зграї цих птахів об'єднуються у великі зграї, які можуть нараховувати близько 200 пар. У цей час, самці здійснюють шлюбні танці, які тривають з серпня до вересня. Партнери схрещують дзьоби і кланяються один одному. Самки при цьому припадають до землі і розправляють крила, тим самим дякують самцям і висловлюють їм свою прихильність.

Після спарювання, самки створюють кладку, яка складається з 3-4 яєць, довжина яких становить близько 50 мм. Після появи пташенят на світ, батьки захищають їх від диких кішок або лисиць. Щоб відвернути хижака від гнізда, батьки можуть часто прикидатися пораненими, на що хижаки іноді ведуться...





Реферат на тему: Рідкісні птахи Австралії


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.