Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Рідкісні горобцеподібні птахи

Зміст

1. Цісса зелена (Cissa chinensis)

2. Азорський снігур (Pyrrhula murina)

3. Манакін Бокерманна (Antilophia bokermanni)

4. Шишкар шишкар (Loxia curvirostra Linnaeus)

5. Білошапочна танагра (Sericossypha albocristata)

6. Трехусий дзвонар (Procnias tricarunculatus)

 

1. Цісса зелена (Cissa chinensis)

Зелена Цісса або як її ще називають китайська лазорева сорока, виявляється володаркою найбільшого хвоста серед представників свого роду, які входять в сімейство воронових.

Таку назву цей птах отримав завдяки своєму яскравому бірюзовому оперенню, яке покриває все її тіло, крім крил і шиї. Шия і крила цього птаха пофарбовані в коричнево-червоний колір, який трохи прикрашений обідком чорного кольору, що йде до потилиці від самих очей.

Зелені Цісс мешкають на території передгір'я Гімалайських гір, в Таїланді, північному сході Індії, на островах Борнео і Суматра. Заселяються ці птахи в чагарниках і вічнозелених лісах. У пошуках їжі, вони можуть забиратися на самі вершини дерев або спускатися вниз.

У основний раціон їжі цих пташок входять дрібні ссавці, безхребетні, інші птахи, рептилії або пташині яйця. Не відмовляться і від вживання падалі, яка залишається після інших хижаків.

Гніздяться зелені Цісс в заростях чагарників. Гнізда, зроблені з тонких гілок і опалого листя, поплутаного в клубок, які знаходиться в підвішеному стані на чагарниках. Кладка яєць самки складається з 5-6 яєць. Спілкування між цими птахами відбувається за допомогою свистячих різких звуків.

 

2. Азорський снігур (Pyrrhula murina)

Азорський снігур - птах із типу горобиних, сімейства в'юркових. Мешкає цей вид снігурів в гірських місцевостях Азорських островів, в основному в лісах острова Сан-Мігел.

Оперення по спинці і крилам, має яскравий, коричневий колір. Грудка світліша, іноді навіть з рудим відтінком. Голова і підборіддя Снігура, покриті чорними пір'їнками, які утворюють так звану «шапочку». Влітку насиченість кольору забарвлення втрачається і барвистий снігур стає більш бляклим - до наступної зими.

У порівнянні з іншими представниками виду, це досить великий птах і розмір його, у деяких представників, може бути від 16 до17 сантиметрів. Ще однією особливістю цього Снігура, є повна відсутність диморфизма - візуальної статевої відмінності. Тому відрізнити самця від самки візуально практично неможливо.

Раціон птиці невеликий, в основному це насіння різноманітних трав і рослин, які снігурі добувають своїм потужним дзьобом, а також бруньки дерев або молоді пагони.

Мешкаючи на острові, в постійній ізоляції, азорський снігур зберіг свої більш примітивні риси. Завдяки таким даними, вчені з'ясували, що саме цей вид став основою для формування всієї групи черношапочних.

На сьогоднішній день, налічується не більше ста представників цього виду. Причина цьому - регулярна вирубка лісів і знищення природного середовища існування.

Як птах, який знаходиться під загрозою повного вимирання, азорський снігур занесений до Червоної книги.

 

3. Манакін Бокерманна (Antilophia bokermanni)

Весь світ орнітології був вражений новим відкриттям вчених, коли вони відкрили новий вид птаха. Цей чорно-білий птах є володарем червоного «шолома» на голові. Вперше його побачили в 1996-му році в Араріпському нагір'ї бразильського штату Сеара. На території, площа якого всього лише близько одного квадратного кілометра, вперше виявлено Манакін Бокерманна. Саме таку назву отримали представники цих птахів.

Місця, де мешкають Манакін Бокерманна - це прибережні лісові території. Тут повітря наповнене вологою більшості струмочків, які випливають з підніжжя плато Араріп. Холка, яка розташована на голові птахів, часто нагадує «шолом», і через це цих птахів називають солдатами Араріпи.

Такі червоні «шоломи» є у обох статей, але у самців він набагато більші, ніж у самок. Саме оперення цього птаха у самок трохи блідіше, ніж у самця, і має забарвлення оливкового кольору. У той час, самці володіють красивим чорно-білим нарядом, з плямами червоного відтінку. Виростають Манакін Бокерманна до 15 сантиметрів у довжину і важать всього лише кілька грам.

Харчуються Манакін фруктами тропічних дерев і воліють жити парами. Фрукти, які вживають птиці, відносяться до роду кордом. Після сезону спарювання, у пари з березня по січень місяць з'являється потомство.

Манакін відносяться до дуже рідкісних птахів. Вченим вдалося виявити в 2000-му році всього лише три самця і одну самку. Вчені вважають, що в усьому світі в дикій природі існує не більше 50 особин Манакін Бокерманна.

Всього пару років тому, спільними зусиллями організацій по захисту тварин, звільнено і випущено на волю близько п'ятисот пар цих птахів. Але посилена вирубка лісів в Бразилії ставить Манакін Бокерманна під загрозу зникнення.

 

4. Шишкар шишкар (Loxia curvirostra Linnaeus)

Шишкар шишкар відноситься до невеликих птахів, які володіють незвичайним дзьобом. Після природної мутації, дзьоб цього птаха набув незвичайної форми, в якій нижня і верхня частина дзьоба зігнуті в різному напрямку. Така будова дзьоба дає можливість добувати корм найпростішим і ефективним способом.

Цей птах має не великі розміри, і важить всього лише 50 гр. Довжина тіла шишкар в середньому становить близько 17-19 см. Між самцем і самкою є відмінності в забарвленні оперення. Самці мають червоно-коричневі і темно-сірі пір'я в області хвоста і на крилах. Нижня частина черева пофарбована в світло-сірі відтінки. Самки на відміну від самців володіють оперенням набагато світлішим, і пір'я червоно-бурого кольору замінюють жовто-сірі і зелено-сірі.

Ареал проживання цього птаха дуже широкий, і зустріти цю птицю можна в лісових масивах Північної Америки, Європи, західної або північної Африки та Азії. Основною територією, де мешкають вони, є хвойні ліси. Але іноді їх можна зустріти і в змішаних лісах, де є листяні породи дерев. У кедрових лісах птахи не живуть зовсім. Чому? Це залишається загадкою для вчених....

На відміну від інших птахів, шишкар шишкар не має певного періоду на шлюбний сезон або висиджування потомства. Якщо навколо є достатньо їжі, то вони можуть гніздитися і в найлютіші морози. Перед спарюванням самці проводять шлюбні танці, в яких крутяться і без зупинки токують. Вони починають стрибати з дерева на дерево і голосно співають. Коли на горизонті з'явиться самка, вони починають стеження і це продовжується до тих пір, поки самка не буде готова вступити в контакт з самцем.

Будівлею гнізда займається виключно самка. Вона розташовує своє гніздо під гілкою їли і будує його з матеріалів, які постачає самець. Після того, як гніздо виявилося побудованим, самка відкладає до чотирьох яєць. Яйця самки шишкар шишкар пофарбовані в блідо-зелений колір, які покриті темними пістрянками.

Процес інкубації відбувається в середньому до п'ятнадцяти днів, і вже через два-три тижні молоді пташенята залишають гніздо матері. Але вони ще будуть повертатися протягом місяця в гніздо на піклування самки. Перебуваючи в молодому віці, пташенята не мають схрещеного дзьоба, і добувати собі їжу самостійно не можуть. Тільки досягнувши віку статевої зрілості, їх дзьоби сформуються, і вони зможуть добувати собі їжу самостійно.

У основний раціон їжі цих птахів входять насіння хвойних дерев. Саме така форма дзьоба допомагає їм витягувати насіння з шишок.

У місцях, де є багатий урожай шишок, птиці, можуть об'єднуватися в групи і проводять масові кочівлі. Іноді може шишкар шишкар харчуватися комахами або насінням соняшників....

 

5. Білошапочна танагра (Sericossypha albocristata)

Найбільшим представником сімейства танагрових є - танагра білошапочна (лат. Sericossypha albocristata). Живуть ці птахи в Південній Америці - в північно-західних її районах.

Цих птахів стали називати саме так, завдяки їх сніжно-білим чубчикам, які чудово виглядають на їх головках. Білошапочна танагра - птах невеликого розміру: довжина його становить всього 25-26 см і розмах крил до 30-35 см. А важать дорослі танагри всього 100-120 грам. Живуть білошапочні танагри невеликими зграйками, і харчуються комахами, жучками, фруктами і насінням, перелітаючи зграйкою з гілки на гілку.

Танагри білошапочні - птахи надзвичайно дзвінкі й голосисті, їхні голоси часто плутають з співом сойок, дроздів і іволг, з якими вони разом мешкають і підтримують приятельські відносини.

 

6. Трехусий дзвонар (Procnias tricarunculatus)

Трехусі дзвонарі - це найгучніші птахові в усьому світі, чий спів можна почути на великій відстані, яка може досягти до двох кілометрів. Таким гучним співом наділені тільки самці цих птахів. Глухий, майже як дерев'яний звук «бом-бом» поширюється по гірських тропічних лісах, що на території Центральної Америки. Живуть ці птахи на висоті від 1500 до 2500 метрів над рівнем моря.

Ці птахи відносяться до перелітних птахів, і коли настає сезон для спарювання, вони можуть часто міняти своє місце проживання, яке простягається від прибережних лісів до високогірних лісових масивів.

Ще однією особливістю цієї птиці є три сережки, пристойної довжини, які звисають з боків дзьоба і з верхньої його частини. Завдяки такій особливості, ці птахи і отримали таку назву. Ці вуса відіграють величезну роль під час танців у шлюбний період, за допомогою яких самець справляє враження на самок.

Коли пара птахів здійснює свій ритуал знайомства, самець починає качати головою, і при цьому його вуса хитаються в такт і подовжуються. Вуса можуть розтягуватися до довжини на 10 сантиметрів. Самки дзвонарів мають не такий вразливий вид: їх оперення має оливковий відтінок, який розбавлений жовтими смугами.

Ці «вусаті» птахи ставляться дуже ревно до своєї території, коли вони її захищають. Наблизившись впритул до супротивника, вони починають голосно співати їм прямо у вухо, поки той не тікає. Дуже часто буває, що самці з недбалості можуть відігнати від себе і самок таким способом.





Реферат на тему: Рідкісні горобцеподібні птахи


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.