Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Птахи великих розмірів з сімейства журавлів

Зміст

1. Дрохва Корі (Ardeotis kori)

2. Австралійський журавель (Grus rubicunda)

 

1. Дрохва Корі (Ardeotis kori)

Дрохва Корі, або як її ще називають Велика африканська дрохва, відноситься до великих літаючих птахів, які мешкають на материку Африка. Дуже часто цих птахів можна побачити на відкритих територіях, які мають піщаний грунт. Поросла чагарниками і низькою травою територія є добре відкритою територією для полювання. Також дрофу можна зустріти в напівпустелях і мало лісистих саванах. Під такі критерії підлягають землі країн, такі як Ангола, Зімбабве, Ботсвана, Замбія, Намібія, ПАР і Мозамбік. Дрохва Корі веде осілий спосіб життя і після дощів здійснює незначний переліт.

Дрохва Корі належить до найбільшої на континенті птиці, яка літає. Самці Дрохви можуть досягати ваги до 20 кілограм, довжина яких становить до 150 сантиметрів. На відміну від самців, самки менші в розмірах на 2/3. Важать вони приблизно 5,5-6 кілограм. Африканська велика дрохва має довгу шию і короткі ноги. Пір’яний покрив птиці має забарвлення сіро-коричневого кольору.

На шиї птиці пір'я довгі, які мають окрас сірого кольору з великою кількістю білих і чорних пістрянок. Частина крил і спина пофарбовані в буро-коричневий колір, черево і груди - білі, на згинах крил є велика кількість чорних плям. Потилиця птиці обмундирована в довгу холку, на якій пір’я мають чорне забарвлення. Дзьоб і ноги дрохви - жовті.

Майже весь час свого життя, африканська дрохва проводить на землі. Так як цей птах належить до великих літаючих птахів, він літає тільки у випадках необхідності. Ці птахи ведуть одиночний спосіб життя, але бувають особини, які збиваються в зграї. Така зграя може складатися з 5-8 птахів. Більш активний спосіб життя вони ведуть вранці або ввечері. Якраз в цей час, вони ходять по території у пошуках їжі. Дрохви всеїдні птахи, і можуть харчуватися комахами, кониками і сараною. У їх раціон їжі також входять ящірки, змії, ссавці, хамелеони, падло, яйця інших птахів і навіть пташенята. Хвора африканська дрохва регулярно відвідує водопої. Але якщо джерело води знаходиться дуже далеко, то цим птахам не складе труднощів знайти його або знаходитися далеко від води. Цікавим фактом є те, що дрохви не зачерпують воду дзьобом, як це роблять інші птахи, а просто смокчуть її.

Шлюбний сезон цього птаха припадає на листопад-грудень місяць. Дрохви відносяться до полігамних птахів і самці ведуть спаровування з кількома птахами. Під час сезону парування, можна побачити, як самці вступають в сутички з іншими самцями. Вони, роздувши свій зоб, і розпушивши пір'я на шиї, відкопилюють хвіст і опускають крила. Накидаючись на противника, вони сильно б'ють опонента дзьобом у груди. Після того, як спаровування відбулося, самка, починає відкладати яйця на голу землю. Кількість відкладених яєць може досягати до 1-3 штук. Протягом 25-30 днів, самка висиджує яйця, і при цьому, практично не покидає свого гнізда. Після вилуплення пташенят, вона годує їх м'якою їжею, щоб вони могли її з'їсти без труднощів. Протягом четвертого-п'ятого тижня пташенята оперяються. У такому віці вони не можуть ще літати, але після 3-4 місяців, це буде їм легко вдаватися.

Так як дрохва веде в основному наземний тип життя, вона легко може стати здобиччю для багатьох хижаків. До таких кандидатів можна віднести гепарда, лева, леопарда, каракала, шакалів, гірського пітона чи бойового орла. Всі ці хижаки нападають на птицю будь-якого віку. Хижаками, які живляться виключно яйцями або пташенятами можуть бути мангусти, африканські бородавочники або бабуїни. Як показала статистика, з двох пташенят, до дорослої особини доживає тільки один птах. Як тільки небезпека поруч, самка починає захищати своє потомство, при цьому розпустивши крила і розпушивши хвіст. Так вона виявляється більша в розмірах, і деякі хижаки відступають. Але цей маневр не завжди спрацьовує, і потомство птиці може бути не збережено.

 

2. Австралійський журавель (Grus rubicunda)

Австралійський журавель, так званий бролга, - птах досить великих розмірів з сімейства журавлів. Веде осілий спосіб життя - кочувати ці птахи можуть тільки в зоні свого ареалу. У наш час мешкає в Австралії та Новій Гвінеї.

Зовні цей птах має велику схожість з індійським журавлем. Саме це послужило причиною того, що дослідники довго не вважали його окремим видом. У висоту журавель досягає півтора метрів, а його розмах крил - 180 см. Вага дорослої особини приблизно 6 кг. Щоки, горловий мішечок має кораловий колір, або ж яскраво-оранжевий. До 2-3 років очі у цих птахів карі, але з часом, вони стають помаранчевого забарвлення. Птах має довгий сірий дзьоб. Оперення блакитно - сіре, за винятком махових пір'їн крил. Ноги досить довгі, чорного забарвлення. Самці виглядають трохи крупніше самок. У раціоні цих птахів зерна рослин, а також комахи, амфібії і дрібні тварини.

Перед розмноженням відправляються шукати найбільш підходяще місце для гнізда. Щоб помітити територію, журавлі виконують складний ритуальний танець, під час якого чітко виражено статеві ознаки пари - у самця крила розкриті, а у самки - складені. Гнізда ці птахи роблять достатньо великі, до 1,5 м в діаметрі. Гнізда складаються з різних видів трав, таких як: стебла осоки, тростини. У січні та березні з двох яєць вагою до 200 г, вилуплюються пташенята. Обоє батьків висиджують яйця близько 28-31 днів. Хоча самка висиджує більшу частину днів. У шлюбний період австралійські журавлі охороняють свою територію, навіть якщо вона досягає кілометра. Цікаво, що даний вид журавля занесений до Червоної книги.

Австралійські журавлі живуть зграями. Улюблене місце - солончакові болота. Тому птах має особливий орган - соляні гланди, які роблять його менш сприйнятливим до солоної води. У період зміни покривів (ліньки) птахи не можуть злетіти, і вони дуже уразливі, тому що відразу позбавляються всіх своїх махових пір'їн. Линька відбувається 1-2 рази на рік.

Крім осушених боліт, які є основним місцем проживання журавлів, даній популяції шкодять і тварини, зокрема лисиці і дикі свині.





Реферат на тему: Птахи великих розмірів з сімейства журавлів


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.