Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Прекрасні рідкісні птахи сімейства дятлових

Зміст

1. Дятел Льюїса (Melanerpes lewis)

2. Пуерто-ріканський дятел (Melanerpes portoricensis)

3. Червоноголовий дятел (Melanerpes erythrocephalus)

4. Дятел Жовтоголовий (Melanerpes chrysauchen)

5. Дятел Чернощеков (Melanerpes pucherani)

6. Дятел Чорний або желна (Dryocopus martius)

7. Білий дятел (Melanerpes candidus)

8. Гваделупський меланерпес (Melanerpes herminieri)

 

1. Дятел Льюїса (Melanerpes lewis)

Дятел Льюїса є одним з великих представників пернатих роду меланерперсів, які поширені на території центральних і західних штатів США. Але з приходом зими, ці птахи мігрують на південь країни або ближче до кордону Мексики. Коли приходить літо, ці птахи вертаються назад і піднімаються на північ, ближче до кордону Канади. На відміну від інших представників дятлових, дятел Льюїса воліє рідколісся з густими кронами.

Дорослі дятли мають коротку шию, середню голову і велике тіло. Оперення спини і крил птаха має чорний колір із зеленим відтінком, голова - чорна, і має темно-червоні щоки, а черево - рожеве з червоним відливом. Відразу за головою розташовується світло-сірий нашийник, який неначе складений з сірого пір'я, такого ж кольору, як і груди. Ноги і дзьоб пофарбовані в сіро-блакитний відтінок.

Довжина тіла птаха складає близько 12 дюймів, при якій розмах крил досягає 21 дюйм. Як і всі представники цього сімейства, в цих птахів є на ногах по чотири пальці. Хвіст - середньої довжини, який складається з десяти жорстких пір'їн, які служать для опори, під час добування їжі в стовбурі дерева. Під час польоту, дятел Льюїса може робити як швидкі, так і повільні помахи крилами. Такі рухи іноді можуть видати його за ворону.

Як і в інших представників дятлових, ці птахи гніздяться в дуплах, які роблять в старих деревах. Дерева ці птахи обирають або згорілі, або загиблі з інших причин. Самка відкладає близько п'яти-дев'яти яєць, але зазвичай кладка становить 5-7 яєць, які мають білий колір. Насиджування відбувається близько 2 тижнів, і участь у цьому процесі беруть обидва батьки.

Дитинчата виявляються дуже ненажерливими, і у віці трьох місяців покидають місце гніздування. Ці птахи воліють приймати сонячні ванни, під час яких вони всідаються на верху дерев або дроти. Саме така дія не властива для інших дятлів. Звуки ці птахи видають зрідка, але з приходом шлюбного періоду, вони починають голосно трелити.

Особливістю дятлів Льюїса є те, що вони нагромаджують запас їжі. Свою спійману здобич вони ховають у борозенках дерев або їх тріщинах. Це робиться з тією метою, щоб було чим підкріпитися в період нестатку кормів. У основний раціон їжі входять жолуді, які складають третину частини, решта припадає на комахи (цвіркуни, мухи, коники, мурахи). Але не відмовляться ці пташки і від ягід: вишні, абрикоса, ялівцю та інших.

Ці птахи володіють досить хорошим зором і мають відмінну координацію. Саме з такими особливостями, вони можуть вистачати комах на льоту.

 

2. Пуерто-ріканський дятел (Melanerpes portoricensis)

Пуерто-ріканський дятел - це один з п'яти представників дятлів з роду Melanerpes, які мешкають на Антильських островах. Цей птах є жителем Пуерто-Ріко, і зрідка їх можна зустріти на Вьєкеському острові.

Пуерто-ріканський дятел володіє дуже яскравим оперенням, в якому фігурують три кольори - коричневий, чорний і червоний. Верхня частина тулуба птиці, потилиця, хвіст і надкрилля мають чорний колір з синім відтінком. Нижня частина крил, боки тіла і частина підхвістя пофарбовані в темно-коричневий колір, а горло і груди пуерто-ріканського дятла - вогненно червоні. На проміжку між очима і дзьобом присутня пляма білого кольору. Сам дзьоб птаха - широкий, і близько основи і кінчика має чорний відтінок.

Тіло дорослої птиці має довжину близько 22-25 см, і важить птах в середньому 75 грам. Самці від самки відрізняються кольором оперення, розмірами дзьоба і тіла.

Для місця проживання цього птаха може підійти будь-яке місце. Їх можна зустріти на кавових плантаціях, в садах або парках, в пальмових або мангрових гаях поблизу узбережжя. Однак, зустрічаються ці птахи і в гірських лісах.

Залежно від середовища проживання, раціон їжі цього птаха може бути дуже різноманітний. У його основу можуть увійти як комахи (мурахи, личинки жуків або гекони з скорпіонами), так і фрукти. Останнє становить майже чверть раціону птиці. У пошуках їжі, дятли спочатку досліджують область, а потім вже витягують їжу з тріщин стовбурів дерева за допомогою потужного дзьоба.

Як живуть ці птахи ще не відомо. Воліють вони жити поодинці або збиратися в зграї, але турбота про потомство дуже відповідальна, і ним займаються обидва батьки. Шлюбний сезон припадає на січень місяць, а відкладання яєць самкою відбувається в квітні-травні. У кладці може бути від 2-6 яєць, які пофарбовані в білий колір.

Щоб побудувати гніздо, самець видовбує дупло в раніше обраному стовбурі дерева. Дупло розташовується на пристойній висоті, щоб була можливість захистити своє потомство від наземних хижаків. Після того, як пташенята вилупляться, турботою про них і вигодовуванням займаються обидва батьки. Після того, як пташенята стануть самостійними, вони ще довго будуть залишатися разом з батьками на їх території.

Чисельність цих птахів дуже висока, і якоїсь небезпеки для їхньої долі вчені не знаходять.

 

3. Червоноголовий дятел (Melanerpes erythrocephalus)

Червоноголовий дятел - птах, який став прототипом для відомого мультиплікаційного персонажа з мультфільму дятла Вуді Вудпекер.

Батьківщиною цього птаха є східна та центральна частина США, і іноді зустрічається на невеликій території південної Канади. Типовим місцем для проживання цього птаха є відкриті ландшафти, які оснащені декількома листяними деревами. Найчастіше такими місцями можуть бути парки або сквери, сади або озера. Цей птах суцільних лісових масивів уникає, а особливо якщо вони хвойні. У зимовий період, у пошуках їжі, дятел мігрує.

Доросла птиця червоноголового дятла виростає до 22 см в довжину, 6 з якої становить хвіст. Як і в інших представників цього сімейства меланіперсів, забарвлення у них наступне: голова, горло і шия забарвлені в бордовий колір, верхня частина спини - чорна, задня частина спини і черево - білі. Між самкою і самцем немає відмінностей відносно кольору, ваги та розміру. Молоді особини забарвлені значно скромніше, їх забарвлення оперення має коричнево-сірі тони.

Щороку, у червоноголових дятлів може бути по два виводки. Перший виводок пташенят з'являється в квітні, другий у червні. У цей період птахи ведуть себе агресивно, і можуть вступати і виходити переможцями з сутичок за старі дупла зі шлемоносними дятлами. Для гніздування, червоноголовий дятел робить нові дупла, що дуже важливо для інших ссавців і птахів, які використовують старі дупла в якості притулку або місця гніздування. Дупло для гніздування дятел робить на висоті 5 метрів, вибираючи при цьому дерево з м'якою та мертвою деревиною. Щоб побудувати таке дупло, дятлові знадобиться близько 2-3 тижнів. Перед тим, як птахи почнуть злучатися, вони проходять шлюбний ритуал. У такому ритуалі, вони ганяють, один за одним по стовбурі дерева по спіралі, і проводять зоровий контакт. Самка може відкласти в одній кладці близько 4-7 яєць. У висиджуванні приймають участь обидва батьки, і цей процес триває до 13 днів. Після появи пташенят, батьки протягом трьох тижнів годують пташенят, які незабаром стають самостійними.

У раціон харчування червоноголових дятлів входять мухи, жуки, бабки, коники та інші комахи, які вони зможуть вловити. Якщо є можливість, то ця птиця не відмовиться від гризунів або пташенят інших птахів. У рослинний раціон їжі входять насіння дуба або клена, горіхи, зернові культури. В якості зернових, цей птах воліє кукурудзу. За таку любов до кукурудзи, червоноголовий дятел піддає себе переслідуванню людиною, що значно зменшила популяцію цих птахів. Роблячи запаси на зиму, птиця ховає свої припаси в затишних місцях.

 

4. Дятел Жовтоголовий (Melanerpes chrysauchen)

Одним з представників сімейства дятлових є - золотоголовий дятел. Ареал його проживання - Панама і Коста-Ріка. Цей вид нерозривно пов'язаний з тропічними і субтропічними лісами, де висока вологість і рясні тропічні дощі, на висоті 1000-1200 метрів над рівнем моря. Після інтенсивної вирубки лісів, дятел зумів звикнути до нових умов проживання.

Золотоголовому дятлу краще мешкати у верхньому ярусі лісу, так як крім їжі тваринного походження, він вживає плоди та насіння різних дерев. Крім забезпечення птахів харчуванням, дерева служать їм надійним укриттям і житлом. Гніздяться птахи в видовбаних в стовбурах дуплах, високо від землі, на самих верхівках дерев. Побудоване один раз гніздо, пара використовує довічно.

У гнізді (в дуплі), самка відкладає не більш 3-4 яєць, і процес висиджування проходить поперемінно самки і самця. Інкубаційний період триває 12-14 днів, але пташенята будуть залишатися з батьками цілий рік, до наступного сезону розмноження. На 30-35 день після вилуплення, пташенята, повністю оперившись, починають літати. Що характерно цьому виду, що в одному дуплі ночує все сімейство, тісно притискаючись, друг до дружки.

Дізнатися цих птахів можна здалеку по його жовто-золотистій потилиці. Такого ж кольору у нього черевце і груди, тільки посередині проходить червона смужка. На хвості і крилах пір'я чорні, а на спині - сніжно-білі. Дорослі особини золотоголового дятла досягають до 20 см в довжину, не маючи різниці, самець чи самка. Розрізнити їх можна тільки по «шапочці» на голові: у самця вона червона, а у самки - чорна.

 

5. Дятел Чернощеков (Melanerpes pucherani)

Чернощеков дятел - один із сімейства дятлових, який широко поширений на великій території Центральної Америки і північно-західної частини Південної Америки. Він заселений на території від Колумбії і до самого кордону Еквадору. Мешкає ця птиця в основному в тропічних вологих лісах, які розташовані на висоті 700-1000 метрів над рівнем моря. Але іноді зустрічається на занедбаних бананових плантаціях і вторинних лісах.

Довжина тіла дорослої дятла становить близько 19,5 см, і важить ця птиця до 65 грам. Забарвлення цих птахів в обох статях має білий колір нижньої частини спини і крижі, верхня частина спини, криючі пір'я крил і хвоста мають чорний колір. Груди і горло птиці пофарбовано в сіро-оливковий колір, боки і інша частина черева рябі. У центрі черева є пляма, яка має забарвлення оранжево-червоного кольору. Відрізнити самку від самця можна неозброєним поглядом. Самка менше в розмірах самця і має на голові оперення з червоного пір'я.

Сезон для розмноження припадає на період з березня по червень. Дятли гніздяться парами, і розташовують свої гнізда на стовбурі дерева, висота стовбура якого становить від 3 до 30 метрів над землею. Самка може відкласти від 3 до 5 яєць, які мають білий колір. Протягом двох тижнів, обидва партнери насиджують потомство по черзі. Через три тижні молоді пташенята можуть літати, але все ще на ніч повертаються в гніздо.

Харчуються ці птахи безхребетними, павуками, жуками, мурахами, личинками, термітами, гусеницями та іншими комахами. Крім того, вони можуть включати в свій раціон харчування ягоди, фрукти і їх насіння, і можуть пити нектар деяких великих квіток як колібрі. Велику частину їжі цей птах дістає з поверхні дерев. Але може також добувати личинки з-під кори мертвих або сухих дерев, використовуючи при цьому дзьоб. Іноді дятла можна побачити висячого вниз головою, що набагато полегшує доступ до їжі. Кількість цих дятлів оцінюється в межах 50 000 - 500 000, що набагато полегшує МСОП класифікувати їх як таких, що «викликають найменші побоювання».

 

6. Дятел Чорний або желна (Dryocopus martius)

Чорний дятел, або як його ще називають желна, один з найбільших птахів свого роду. Желна мешкає по всій частині Європи крім території крайнього півдня. Поширений він і в Азії, а точніше в Сибірі до самої Камчатки, Кавказі, Північній Японії та Корейському півострові. Мешкає ця птиця в гаях, високостовбурних і хвойних лісах.

Чорний дятел належить до великих птахів і важить він приблизно 300-400 грам, довжина тіла становить від 45 до 55 см. Дятел володіє тонкою шиєю, на якій можна побачити велику голову. Крила птаха невеликі, але схиляються до округлої форми. Довжина дзьоба чорного дятла 55-60 мм, який має жовто-сірий колір і має форму долота. Колір забарвлення пір'я птаха схиляється до вугільно-чорного кольору, а на спині є пір'я з синім відблиском. На відміну від самки, самці мають на голові червону шапочку з пір'я, яка розташована на тімені, потилиці і лобі.

У меню основного раціону їжі цього птаха входять комахи і личинки. Желна виявляється справжнім любителем поїсти короїдів, жуків-дроворубів і златок. Не відмовиться і від мурашок, личинок рогохвоста або гусениць. Тільки за один день, чорний дятел може з'їсти від 350-650 личинок березового заболонника. Коли приходить зимовий час, вони поїдають в невеликих кількостях насіння хвойних дерев.

Ці птахи воліють вести самотній спосіб життя. Але коли настає шлюбний період у березні місяці, вони злітаються з околиць і шукають пару. Щоб привернути увагу самки, самцям доводиться сильно кричати і стукати по деревах. Крик цього птаха можна почути з великої відстані, і воно подібно до гортанного «ФРЮ-ФРЮ-ФРЮ». Час від часу вони можуть використовувати нявкаючий тужливо закличний крик - «ке-е-е-е-е».

Після того, як процес спарювання стався, пара чорних дятлів поселяється в більш глухих місцях лісу, і видовбують собі дупло. У цьому дуплі вони починають будувати зручне для висиджування та немовлят гніздо. У такому гнізді птахи можуть селитися кілька років поспіль. Якщо ж дупло птиці зайнято, і в їх гнізді оселилися інші жителі лісу (клинтух або сови), то вони знаходять нове дерево і видовбують собі нове дупло.

Щоб побудувати нове житло, великих зусиль приладжує самець. Спостерігаючи за роботою самця, самка сидить на сусідніх гілках або шукає для нього їжу. Щоб побудувати нове гніздо, птахам знадобиться від 10 до 15 днів. Більш зручним деревом для дупла є ялина, сосна, осика або інші дерева, висота яких більше 7 або 10 метрів. Вхідний отвір в дупло має розміри 10 * 18 см, і може йти в глибину на 40-65 см.

Самка відкладає від трьох до п'яти яєць, і робить це на дні дупла, не використовуючи при цьому жодної підстилки. Пташенята з'являються на світ через 12-15 днів насиджування і мають вагу всього лише 9 грам. Перші три тижні пташенята проводять у своєму гнізді, де їх годують батьки. Коли пташенята трохи підросли і стають пернатими, вони висувають голову з дупла і голосно кричать. Своїм гучним криком вони вимагають від батьків їжу і бажано швидше. Незабаром пташенята підростають і залишають гніздо. Але батьки пташенят не кидають, трохи навчаючи, вони їх ще підгодовують. Коли молоді дятли стають повністю самостійними, їх батьки виганяють зі своєї території. На початку осені і цілу зиму, в чорних дятлів починається період кочівлі. У такий час, дятли відправляються далеко за межі свого ареалу проживання.

Желна приносить величезну користь для лісу, так як поїдає шкідливих комах. Спірально піднімаючись по стовбуру дерева, дятли полюють на шкідників. Видовбуючи з тріщин кори комах, желна поїдає всіх, хто опиниться на їхньому шляху. Якщо дерево є зараженим, і під корою є личинки комах, дятел ударом дзьоба збиває кору і поїдає шкідників. Часто можна зустріти, що чорний дятел позбавив кори дерева через його зараженість зверху до низу. Якщо чорний дятел виявив в дереві щось ласе, наприклад лялечку жука-вусаня, гніздо мурах або велику личинку, то він видовбує прямокутний отвір і видобуває здобич.

 

7. Білий дятел (Melanerpes candidus)

Білий дятел - це ще один представник сімейства дятлових, який є найкрасивішою птиці з цього роду. Поширені ці дятли в Південній Америці, на території, яка знаходиться на висоті до 2,2 км над рівнем моря. Не дивлячись на територію проживання, ареал птаха дуже фрагментований. Білих дятлів можна зустріти на території по нижній течії Амазонки в Бразилії, Парагваї і на сході Болівії, заході Уругваю і центральної Аргентини. Проживають ці птахи в самих незвичайних і різних біомів, до складу яких входять листяні ліси і чагарникові зарості, савани, фруктові сади і пальмові гаї. У плантаціях, де є пальмові насадження, ці птахи корисні, оскільки вони харчуються шкідниками, які завдають шкоди деревам та їх плодам.

Розміри білих дятлів невеликі, довжина складає всього лише 25 см, а важить птах тільки 150 грам. Довгий і в той же час загострений дзьоб трохи загнутий на кінчику. Між розмірами відмінностей самців і самок немає, тільки в забарвленні.

Вигнутий дзьоб, верхня частина спини і крила птаха, чорні з блакитним відтінком. Решта покриву птиці пофарбовані у білий колір, тільки окрім живота, який має жовтуватий відтінок.

Самці відрізняються від самок наявністю чорної смуги в області голови, яка походить від основи дзьоба, і закінчується на потилиці, переходячи по шиї до спини. Молоді представники цих птахів відрізняються від дорослих забарвленням оперення, яке має відтінок червоно-коричневого кольору.

Білі дятли живуть невеликими групами. У основний раціон їжі входять комахи, але іноді можуть харчуватися і рослинною їжею. Дуже часто білі дятли виловлюють комах на льоту або витягають їх із стовбурів дерев. Не відмовляються дятли і від плодів і насіння рослин, і буває, що можуть розорити гнізда ос або бджіл, щоб поживитися медом або личинками.

Шлюбний сезон настає в період з вересня по листопад. Як і всі представники свого сімейства, білі дятли облаштовують свої гнізда в дуплах дерев, які самі видовбують. Кладка складається з 3-5 яєць, які насиджуються як самцем, так і самкою.

 

8. Гваделупський меланерпес (Melanerpes herminieri)

Гваделупський меланерпес - це один з невеликих представників з сімейства дятлових. Довжина тіла цього птаха складає близько 25 см, а вага меланерпеса всього лише 100 грам. На відміну від інших представників свого сімейства, у цього виду птахів немає відмінностей між самцем і самкою. Ну, хіба що у самки трохи коротше дзьоб, ніж у самця.

Цей птах виявляється жителем декількох островів в басейні Карибського моря. Розмір території проживання цієї птиці складає всього лише 1500 квадратних кілометрів. На цій території птах зустрічається дуже часто, а вирубка лісів, яка тут відбувається, ставить цих птахів під стан зникнення. Гваделупський меланерпес зумів пристосуватися до вічнозелених лісів, мангрових заростей і болотистих місцевостей. Цю птицю, можна зустріти на території висотою до 750 метрів над рівнем моря. Нижче або вище вони зустрічаються дуже рідко.

Ще однією особливістю, що відрізняє від інших птахів, є політ меланерпеса. Він літає прямолінійно, в той час як інші представники його роду літають синусоїдально.

Забарвлення цього дятла має монотонно чорний колір, за яким хаотично розкидані плями з іншим відтінком. Окраса меланерпеса схожа на забарвлення європейського шпака. Голова і спина, а також надкрильна область пофарбована в чорно-синій відтінок, хвіст - коричнево-чорний, а ноги - чорно-сині. Груди птиці - темно-червоні, а черево також має чорний колір.

У основний раціон харчування цієї пташки входять жуки та їх личинки. Не відмовляються від комах, фруктів і дрібних хребетних. Всю їжу птах шукає на кронах дерев, яку витягує з-під кори своїм потужним дзьобом. Коли птах харчується фруктами, він звисає вниз головою.

Гніздяться Гваделупські меланерпеси в дуплах, які самі видовбують. На жаль, про шлюбний період і потомство поки детальної інформації немає.





Реферат на тему: Прекрасні рідкісні птахи сімейства дятлових


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.