Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Представники акул ряду Катраноподібні

Зміст

1. Австралійська Короткошипа Акула (Centrophorus harrissoni)

2. Антарктична полярна акула (Somnisious antarcticus)

3. Центріна Австралійська (Oxynotus bruniensi)

 

1. Австралійська Короткошипа Акула (Centrophorus harrissoni)

Австралійська короткошипа акула виду хрящових риб, роду короткошипих акул, ряду катроноподібних. Цей вид акул має багато інших назв: німа короткошипа акула, глуха собача...

Мешкають вона на південному та південно-східному побережжях Австралії. Це глибинний вид акул, зазвичай вони живуть на глибині від 250 м. до 800 м. Великі особини зустрічаються і на глибині в 1000 м. Вони мешкають на крутих континентальних схилах, тому їх середовище проживання досить таки маленьке.

Максимальна довжина становить 110 см при вазі 5 кг. У короткошипої акули тіло має форму циліндра з тупою мордою. На тілі є два плавника, які з'єднані між собою спинним шкірним хребтом. На верхніх спинних плавцях у неї є невеликі колючки. Відрізняючим фактором є те, що у неї відсутній анальний плавник. Досить великі очі з мигаючою мембраною, очі мають зелений колір. Вище очей є - бризгальця. На нижній частині голови є округлий рот, в ньому на верхній частині щелепи розташовані маленькі, але дуже гострі зуби, на нижній щелепі вони крупніші, але не такі гострі. У дорослих особин верхніх зубів до 40 штук, а нижніх 31. Так само у них є 5 пар зябрових отворів, що знаходяться між головою і першим плавцем. Ці акули зазвичай коричневі або сіро-коричневого кольору, черевце біле. У молодих акул, задні плавники трохи світліші, а іноді буває чорна пляма біля спинних плавців. У акули з боків є лусочки, що не прикривають одна одну і надають їй іншого зовнішнього вигляду.

Австралійська короткошипа акула - це одиночний вид акул. Вони спливають на добові міграції, у пошуках їжі. Харчуються різними видами відсталих риб, і глибоководними дрібними мешканцями. Так як вони є глибоководними акулами, про їх розмноження майже нічого не відомо. З'ясовано тільки те, що вони є яйцеживородним видом акул, харчуються зародки тільки жовтком. За один раз, може бути один або два дитинчати розміром 40 - 45 см. Середня життєдіяльність акул становить від 40 до 45 років.

Австралійська короткошипа акула є рідкісним видом. Не так часто вони попадають в сіті до рибалок. Вчені вважають, що це пов'язано з тим, що вони довго ростуть, а статева зрілість у них наступає пізно.

 

2. Антарктична полярна акула (Somnisious antarcticus)

Антарктична полярна акула - мешканка холодних антарктичних вод. У народі її часто називають полярною акулою або льодовою. Така специфічна назва обумовлена середовищем проживання даної акули.

Полярна акула, вона ж арктична є однією з найбільш великих представників свого виду. Виходячи з номенклатурних міркувань, варто відзначити, що належить акула до роду пряморотих акул. А за своїми ваговими характеристиками є найбільшим хижаком типу катраноподібних. Параметри такої акули вселяють довіру, тому що в довжину вона може досягати понад 6 метрів, а це не враховуючи, що вага такої красуні може становити близько 1 тонни. Крім того це далеко не межа і деякі особини можуть мати ще більші показники. Так були зафіксовані випадки появи акули, яка важила більше 2 тонн. У зв'язку з такими формами і габаритами льодова акула малорухлива, тим самим не схожа на своїх родичів енергійних і поворотких хижаків. Але, не дивлячись на свою меланхолійність, вона є серйозним представником свого роду.

Як вже було написано раніше, антарктична акула мешкає в крижаних водах морів, а так само Льодовитого і Атлантичного океанів. Зафіксовані випадки коли льодова акула була помічена біля берегів Норвегії, Ісландії, а так само Гренландії. Іноді вона любить заплисти в північні моря Росії, де підтримується оптимальна температура для її організму. Так Баренцове море є її улюбленим місцем проживання серед російських морів. Але досить часто зустрічають антарктичну акулу і в море Баффіна. Нерідко бачили її так само і в Гудзоновій затоці, де вона благополучно промишляє.

Антарктична полярна акула є мешканкою холодних льодових вод, а значить і всі обмінні процеси в її організмі проходять повільніше, ніж у тих акул, які живуть в теплих водах. У літній період акули мігрують ближче до поверхні води, а взимку - на глибину. Таким чином, як би переслідуючи свою основну жертву - планктон. Крім того раціон такої акули складають дрібні ракоподібні і звичайно ж різна морська риба. Але найбільше акула любить перебувати в придонному шарі води, де і знаходить необхідну для себе їжу.

За рахунок уповільнених обмінних і життєво важливих процесів льодові акули живуть досить довго. А період статевої зрілості настає набагато пізніше, ніж у її родичів. Досить складно сказати, як розмножається ця акула, тому що вона ще не повністю вивчена. Так, на думку одних вчених вона живородяща, а інші вважають, що вона відкладає яйця. Але дотримуючись більшості можна сказати, що розмножується антарктична полярна акула шляхом відкладання яєць. Кожне яйце досить велике, і має багато корисних речовин для розвитку маленької акули. Яйця знаходяться на морському дні, без захисної рогової оболонки і після її розриву з'являється мальок акули. Найголовнішим ворогом такого дива є людина та її надмірна впевненість у своїй безкарності.

 

3. Центріна Австралійська (Oxynotus bruniensi)

Австралійська центріна відноситься до сімейства тригранних акул, типу катраноподібні. Маловивчений вид.

Ареалом проживання є західна частина Тихого океану, так само їх можна зустріти біля берегів Австралії від Крауді Хед і до Есперанса. Іноді так само зустрічаються біля Нової Зеландії. Це донні акули, живуть на континентальних схилах приблизно на глибині від 300 м. до 650 м., але іноді зустрічаються на глибині більше 1000 м.

Австралійська центріна не велика, максимальна довжина 90 см. Дуже незвичайна будова, тіло високе, масивне, має трьох кутову форму. Голова у неї злегка плеската з заокругленим тупим рилом, на якому є близько розташовані дві ніздрі. Ззаду очей є невеликі бризгальця. Невеликий рот, по кутах якого є виїмки з товстими і засіяними горбками губами. Щелепа має два ряди зубів: на верхньому ряду зубів більше і вони маленькі і гострі, нижні тупі і трикутні. Так само з боків є п'ять пар зябрових отворів. Спинні плавці схожі на парус, високі і м'ясисті, на початку якого є не великий шип. Перший плавець розташований над зябровим отвором. Другий плавник трохи нижче розташований від першого, і він менше. По всьому череву є невеликі кили, які трохи менше першого плавця. У цієї акули немає анального плавця. Вся шкіра акули вкрита загостреними лусочками. Центріна має два види забарвлення: сіре і коричневе, а черевні і грудні плавнички трохи просвічуються.

Відмінністю від інших своїх родичів є те, що живе на дні океану і дуже повільно плаває, через це у неї велика печінка, заповнена жиром. Що стосується їжі, як донні жителі, вони полюють на мешканців, які є в цій місцевості. Допомагають їй відшукати жертву горби на губах і ніздрі, які вловлюють рух дрібних риб або безхребетних. Австралійська акула - яйцеживородна. Самка за один раз народжує від 5 до 7 дитинчат. Акули досягають статевої зрілості при 60 см.

Для людей вони не небезпечні. Іноді попадаються в сіті до рибалок, але в більшості випадків її відпускають, так як ні якої цінності вона не має.





Реферат на тему: Представники акул ряду Катраноподібні


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.