Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Носуха Південноамериканська (Nasua nasua)

Південноамериканська коаті - це невеликий представник сімейства єнотів. Основне середовище проживання - Латинська Америка. Тіло трохи нагадує тіло куниці, трохи витягнуте із загостреною мордочкою, яке закінчується довгим і пухнастим хвостом. Друга назва цієї тварини - носуха. Таку назву дали через довгого носа, який, трохи звисаючи над ротом, схожий на маленький хобот. Ця тварина є денним звіром і весь день зайнята пошуками їжі. В якості їжі, коаті може шукати різних комах, птахів, молюсків, ящірок. Іноді може харчуватися корінням рослин або стиглими плодами.

Південноамериканська коаті мешкає в тропічних місцях Південної Америки. Також зустрічається в районах від Колумбії до Уругваю і від Венесуели до північної частини Аргентини. Бувають випадки, що можна зустріти коаті і на Еквадорі. Ці тварини поширені в тих місцевостях, де є чагарникові зарості і первинні вічнозелені ліси. Живуть вони також в скелястих місцевостях і густих чагарникових заростях, незмінних лісах або заростях річкових долин. З боку гір Анд, носух можна зустріти на висоті 2500 метрів над рівнем моря. Носуха має невелику голову, яка володіє гнучким і витягнутим носом. Вуха округлі і з внутрішньої сторони мають білі ободки. Хутро товсте, пухнасте і коротке. Для балансу при пересуванні використовується довгий тонкий хвіст. На хвості чергуються кільця жовтого кольору з кільцями, пофарбованими в чорний і коричневий колір. Ці носухи володіють потужними короткими лапами, в яких щиколотки рухливі. Саме з їх допомогою, тварина може злазити з дерева, як переднім кінцем тіла, так і заднім. Підошви лап голі, і на їх пальцях є довгі пазурі. Завдяки цим потужним кігтям, ця тварина з легкістю може добувати комах та їх личинок з-під кори дерев. Зуби звіра дуже гострі, у корінних зубів є високі і гострі краї.

Забарвлення тіла коаті змінюється від червоного і оранжевого до темно-коричневого кольору. Морда пофарбована в однорідний колір і має або чорний, або коричневий колір. Шия забарвлена в жовтуватий колір, нижче і позаду очей розташовані світлі й бліді плями. Колір лап коливається від чорного до бурого кольору. На хвості слабо помітні кільця роблять хвіст двоколірним.

Довжина тіла коаті може досягти від 75 до 135 см, але середня довжина становить 105 см. Хвіст може бути довжиною від 30 до 70 см. При висоті в холці 30 см, важить ця тварина до 6 кілограм. Але середня вага становить 4-4,5 кг.

Носухи ведуть більше денний спосіб життя, але іноді можуть вести і нічний. У цього виду тварини добре розвинений зір, в тому числі і кольоровий. Вночі коаті можуть бачити кілька відтінків.

Носухи відносяться до того типу тварин, які є всеїдними. Основою для харчування є безхребетні і плоди. Але не відмовляться від вживання яєць, комах, личинок, скорпіонів, павуків, мурах і багатоніжок. Можуть, їсти ящірок або маленьких ссавців, гризунів або падаль. Частіше можна побачити цих тварин біля звалища, де вони харчуються людським сміттям, вибираючи з нього все їстівне. Бувають випадки, що коаті можуть, підходить ближче до ферм і красти маленьких курчат. Активні ці звірята зазвичай протягом дня. Вони витрачають велику частину часу на видобуток їжі, а в нічний час доби забираються на дерева і сплять. Дерева служать для коаті як лігвом так і місцем для народження потомства. Як тільки цим звіркам починає загрожувати небезпека на землі, вони швидко і легко підіймаються на дерево. Якщо небезпека переслідує їх по дереву, вони наближаються на край гілок, і перестрибують на нижні гілки того ж дерева, або сусіднє.

Вони відмінно почувають себе як у воді, так і на скелях. По землі вони ходять неквапливо, але на коротких відстанях можуть стрибати. Середня швидкість пересування по землі становить 1м/с.

Самки живуть групами, до складу яких можуть входити до 30 особин. Серед такого складу, є кілька статевозрілих самок, а решта - дитинчата. Ці групи є мобільними, так як змушені постійно шукати їжу. Самці воліють жити окремо і поодиноко. Тільки при настанні шлюбного періоду, вони приєднуються до груп самок. Після спарювання вони залишають групу. Кожна сім'я коаті має закріплену територію, яка в діаметрі може досягти до 1 км.

Коли настає шлюбний сезон, група статевозрілих самок приймає до себе одного самця. Після його прийняття, всі самки, які досягли статевої зрілості, спаровуються з самцем. Розмножуються носухи в жовтні-березні місяці. Молоде потомство народжується в квітні-червні. Молоді самки досягають статевої зрілості у віці 2 роки, самці трохи довше - 3 роки. Вагітність носух триває 73-77 днів. Народжується, як правило, від трьох до семи дитинчат, але в середньому народжується п'ять малюків. Лігво самка облаштовує в дуплах старих дерев. Щоб знайти і вибрати нове лігво, вона покидає свою групу. Малюки, які тільки народилися, дуже слабкі і безпорадні. У них відсутня шерсть і вони сліпі. Важать малюки всього 75-80 грам. Немовлята стають зрячими через 10 днів після народження. Коли пройде 24 дні, вони вже можуть ходити і фокусувати свій зір. Після 26 днів, вони вже починають вилазити з лігва, а після 4 місяців переходять на більш густу їжу. Коли малюки досягають віку 5-6 місяців, самка повертається в свою соціальну групу. Живуть коаті в середньому близько 7-8 років. Максимальна тривалість життя коаті була зафіксована 17 років і 8 місяців. Якщо цілому клану загрожує небезпека, самки своїм гавкотом його попереджають. Щоб притримати біля себе дитинчат, вони створюють звуки, схожі на пхикання і шипіння.





Реферат на тему: Носуха Південноамериканська (Nasua nasua)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.