Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Лютий звір з сімейства куницевих - росомаха

Росомаха - це ще один звір з сімейства куницевих, який є одним з найбільших звірів цього виду. Він став відомий завдяки своїй лютості. Ареал проживання цього звіра - Північна Америка, Аляска, територія північної Канади та гірські території тихоокеанського узбережжя. У Євразії він зустрічається на територіях Росії та Скандинавії, що простягається на 50 градусів північної широти. Раніше Росомаху можна було зустріти і в інших регіонах Європи та Америки, але вони були винищені людиною під час вирубки лісів і полювання.

Мешкає Росомаха в альпійських луках, тундрі, а в основному - це території, які покриті лісами і чагарниками. Живе цей звірок в тих місцях, де більш холодно. Іноді зустрічалися там, де клімат досягає 50-ти градусного морозу. Крім того, в таких умовах, Росомаха відчуває себе навіть дуже комфортно. Зустрічі з людиною Росомаха уникає. Віддає перевагу дуже тихій і глухій місцевості, де немає поселень людини.

Виглядає ця тварина неповторно і чудово. Довжина тіла Росомахи становить від 65 до 110 см. Висота в плечах становить до 50 см, а довжина хвоста може досягати до 20-ти сантиметрів. Тіло Росомахи хоча і коротке, але досить мускулисте. На величезних плечах видно велику голову, яка оснащена потужними щелепами. За допомогою своєї сильної щелепи, звір може з легкістю ламати кістки своїй жертві. Не обділений звір слухом, нюхом і зором. Має добре загострені почуття, які допомагають йому в полюванні. Росомаха, як прийнято, тиха і мовчазна істота, але іноді, при роздратуванні, може видавати дивні звуки. Ці звуки схожі на гарчання або хрюкання.

Вага такого звірка може коливатися від 10 до 30 кг. Самки в свою чергу менші на 10% в розмірах, і приблизно на 30% менші у вазі. Кінцівки, короткі, але в той же час потужні, закінчуються п'ятьма пальцями, мають напіввтягнуті кігті. Для пересування по більш глибокому снігу, Росомасі допомагають великі стопи. По землі тварина пересувається досить швидко, не зупиняючись, може подолати близько 20 км. Якщо добре постарається, то може подолати і 45 кілометрів. Забарвлення хутра Росомахи має коричнево-чорний або коричневий колір. Від голови і по спині проходить жовта або золотиста смуга. Ближче до хвоста вона перетворюється на пофарбовану крупу. Ці тварини діляться на два підвиди - європейський і північноамериканський.

Майже все своє життя, ця тварина проводить на самоті. Веде активну боротьбу і захист своєї території від родичів. Період розмноження відбувається з травня по серпень, і в цей період відбувається об'єднання в полігамні пари. Самка народжує потомство один раз на два роки. З'являється воно на світ в побудованих гніздах самкою. Найчастіше ці гнізда розташовані в печерах, скелях, норах під деревами, що впали або їх стовбурами. Середня кількість народжених малюків може досягати до 3 штук. Вже в тримісячному віці, вони віднімаються від грудей, а у 5-7 місячному віці - стають більш самостійними і залишають материнське лігво. У природі ці звірки живуть від п'яти до семи років.

Щоб прогодуватися, Росомаха може вбити здобич, яка перевищує її розмір майже в п'ять разів. Але це можливо в тому випадку, коли більш велика тварина грузне у великому покриві снігу. Ласощами цієї тварини може бути північний олень, марал, косуля, а іноді навіть і лось. Також в цей список можуть увійти великі птахи.

Щоб атакувати жертву, Росомаха може розвинути швидкість до 48 км/год. Щоб збити жертву з ніг, хижак кусає її за шию, тим самим розриваючи сухожилля, і дробить її трахею. Якщо є можливість, то вбиває більш велику тварину, ніж може з'їсти. Адже назва «gulo» дана Росомасі, з латині означає як «ненажера». Не гребує, Росомаха поживиться і більш дрібними тваринами, такими як зайці, ховрахи, лемінги або бабаки. Іноді може поїдати тварин, якими вже ласували інші хижаки, такі як ведмеді, пуми або вовки.

У природі ці хижаки ворогів не мають. Так як вони більш агресивні і жорстокі, їх практично бояться всі. Вони з легкістю можуть захистити себе від інших хижаків, які набагато більші їх. Для молодого потомства загрозу становлять такі хижаки як чорний ведмідь, вовк, пума або беркут. Але якщо поряд з росомахою є дерево, то вони, добре лазячи по деревах, можуть врятуватися і від цієї загрози.





Реферат на тему: Лютий звір з сімейства куницевих - росомаха


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.