Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Лісовий кіт в Українських Карпатах (реферат)

Поширення і господарське значення Кота лісового Felis silvestris silvestris Schreber вивчені недостатньо. Напевно, тому за останні 100 років ставлення до цього хижака кілька разів мінялось: до 1947 р. кота знищували як шкідливого хижака, після 1948p. його охороняють як рідкісного і вимираючого. У зв'язку з цим науковці опублікувати матеріали і результати спостережень щодо цього звіра, зібрані у Карпатах. Було досліджено понад 60 особин лісового кота, вивчено його живлення, поведінку в різні сезони року, поширення тощо.

Кіт Українських Карпат належить до номінального середньоєвропейського підвиду, має відносно темне забарвлення і великі розміри. Довжина тіла (п = 50:25 самців і 25 самок), кондилобазальна довжина черепа 81,7—105,1 (М = 94,71± 0,52) мм; вага тіла — 4,5—12,3 кг.

Номінальний підвид кота поширений у всіх Карпатах, а також у Середній, Західній, Південній і значній частині Східної Європі. Забарвлення досліджених особин в Українських Карпатах у зимовому хутрі (довжина остьового волосся 34,0—40,0 мм, підшерстка — 22,0—28,0 мм), уздовж спини є 8—12 темних, майже чорних смуг. Найчастіше їх 10. Із 4 повздовжніх 2 середні тягнуться уздовж спини до основи хвоста. На хвості — 4—6, найчастіше 6, чорних кільцевих смуг, кінчик хвоста чорний. Забарвлення хутра влітку більш темне, сіре. Молоді особини, що годуються молоком, — темно-сірі, майже темні з чорними смугами.

У межах Українських Карпат кіт лісовий поширений у гірських та передгірних лісах. У закарпатських низинних дубових та рівнинних прикарпатських лісах зустрічається дуже рідко. У гори піднімається до верхнього лісового поясу і крпволісся (1500—1700 м), проте порівняно часто зустрічається лише в широколистяних лісах закарпатських передгір'їв і південних схилів (букові, грабові, дубові ліси з дуплистими деревами, скелястими виступами, буреломом, вітровалом). За межами лісу зустрічається досить часто у дуплах старих верб на берегах рік, у щілинах кам'яних дамб, серед кам'яних терас виноградників, у полишених будинках, розщілинах скель, під колодами і в норах.

Кіт лісовий активний протягом усього року, переважно вночі, дуже рідко молоді особини активні удень. Якщо звіра не турбувати, він користується одним і тим же укриттям протягом багатьох років, перебуває постійно на одному й тому ж місці. Тільки під час парування, в шлюбний період, живуть разом декілька особин. Здебільшого протягом року звір тримається самітньо, а самки — і протягом виховування малят. Індивідуальна ділянка полювання однієї особини в Карпатах змінюється від 2,5 до 6,2 км2. Її площа залежить від кількості основної їжі — мишовидних гризунів.

Проте в роки, коли мишей і полівок багато на орних землях і мало в лісах, коти роблять «кормові» мандри восени і на початку зими на поля. Протяжність цих мандрівок подекуди перевищує 10 км. Інколи «мандрівники» так і залишаються у низинних дубових лісах Закарпаття, Прикарпаття і Буковини. Поселяються вони тут на 1—2 роки, а пізніше, якщо їжі стає мало, безслідно зникають.

Коти полюють переважно на землі восени, взимку і в кінці літа, на деревах — навесні (ловлять переважно птахів). Ведуть скритий спосіб життя. Наявність кота на даному угідді легко встановити тільки навесні по голосу із під час гону і взимку по слідах на снігу. Послід і залишки їжі тварини закопують у землю, відносять їх далеко від свого постійного укриття.

Живиться лісовий кіт переважно дрібними ссавцями, рідше птахами і плазунами. В даних з живлення кота лісового (шлунків — 35, поїдів — 22, послідів — 146), проаналізованих науковцями, рештки мишовидиих гризунів становлять 81,2%, зайця-русака — 0,4, білки — 1,4, вовчка — 3,4, кажанів — 7,8, птахів — 20,2, плазунів — 2,0%.

У Карпатах, як і в інших частинах ареалу, лісовий кіт не має істотного значення як шкідник дичини, а корисна його роль в обмежуванні чисельності гризунів заслуговує на увагу.

Парується лісовий кіт один раз у рік, гон на південних схилах Карпат (на закарпатських передгір'ях) відмічено в кінці січня, на решті території до висоти 800 м — у лютому, а вище — тільки на початку березня. Таким чином, у Карпатах тривалість періоду гону, а у зв'язку з цим і часу окоту, розтягнута, що спричинено умовами вертикальної зональності і різницею в кліматі на південних і північних схилах.

Гон супроводжується бійками між самцями, неприємним криком. Вагітність самок триває близько 60 діб залежно від віку самки, кількості ембріонів, до деякої міри — від зовнішньої температури під час вагітності. Кількість малят у виплоді на основі 24 спостережень — 2,6, найчастіше — 3, середнє 3,2. У роки, коли корму було багато, найчастіше величина виплоду була 5, у безкормні та малокормні роки — 2 або 1. Котенята прозрівають на 9—12-й день, молоко самки споживають до 3—4-місячного віку.

Самостійними молоді тварини стають на 6-му місяці життя, статевозрілими — в 9—10 місяців.

Співвідношення статей серед новонароджених (за даними дослідження 5 виплодів) різне, тобто на кожного самця припадає одна самка.

Ворогами кота лісового є вовки. Молодих ловить пугач, рись, лісова і кам'яна куниці. Конкурентами є сови, куниці й рись. У тих місцях, де підвищена кількість лісового кота, рись відсутня.

Хворіє кіт багатьма хворобами хижих звірів. У Карпатах відмічено захворювання сказом. У тонких кишках, в печінці та шлунку виявлено гельмінти, із зовнішніх паразитів на багатьох особинах найчастіше зустрічали котячі блохи, ктеноцефалідн.

Чисельність лісового кота в Закарпатській і Чернівецькій областях порівняно висока. Тут у листяних лісах його щільність досягала від 0,07 до 0,12 особини на 1000 га, в Івано-Франківській і Львівській — тільки 0,01—0,05 особини, що зумовлено переважанням там хвойних лісів. Найбільша кількість лісового кота відмічена в Закарпатській області.





Реферат на тему: Лісовий кіт в Українських Карпатах (реферат)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.