Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Куроподібні рідкісні птахи

Зміст

1. Глухар (Tetrao urogallus)

2. Алмазний фазан (Chrysolophus amherstiae)

3. Тетерів Шавлієвий (Centrocercus urophasianus)

 

1. Глухар (Tetrao urogallus)

Однією з найбільших птахів, що мешкають на території Європи, є глухар. Вага цієї птиці може досягти до 6 кілограм, довжина тіла глухаря - близько метра, а розмах крил досягає до півтора метра. Такими розмірами птах може поступитися тільки каліфорнійському Кондору. Глухар володіє щільною статурою, серед якого добре видно велика голова. Ноги птаха мають оперення до самих кінчиків пальців.

Як і інші птахи, самка глухаря володіє дуже скромним забарвленням пір'я, ніж самець. Пір'я птаха мають коричнево-червону тональність, яка распестрена безліччю плям сірого, рудого і чорного кольору. Ці плями розкидані по всьому оперенню тіла.

Самці володіють багатшим забарвленням, в якому шия, спина і голова забарвлені в синьо-чорний колір. Груди мають чорну тональність, яка на сонці виграє зеленою тональністю. Крила - коричневі, а черево - біле з чорними плямами або навпаки. Підхвістна область птиці забарвлена сніжно білим кольором. Дзьоб птиці світло- жовтий, який на кінчику трохи загинається. Самці володіють «бородою», яка на горлі утворюється за допомогою довгого пір'я.

Глухарі ведуть одиночний спосіб життя. Але в зимовий період їх можна зустріти невеликими групами. Більш активне життя ці птахи ведуть ввечері і вранці. Вдень вони воліють відпочивати на деревах. Коли настає сувора зима, в сильні морози, щоб не замерзнути, птахи можуть заритися в сніг. Літати глухарі не люблять, хоча спритно вміють. Коли є необхідність, вони все ж злітають, але важко махаючи крилами, вони можуть піднятися тільки до вершини верхівки дерева.

Основним середовищем проживання глухарів є хвойний і змішаний ліс. Ці птахи віддають перевагу болотистим місцевостям, де вони знаходять більше їжі. У основний раціон їжі входять насіння рослин, комахи, листя, трава і навіть хвоя. Глухарі відносяться до всеїдних птахів, які широко поширені в Тайзі.

Шлюбний період настає в період з березня і по травень. Саме в такий період можна почути знамениті пісні цього птаха.

Місце, на якому збираються всі глухарі, є постійним і не змінюється кілька років. Вони ще за темна прилітають на цю територію і займають свої місця на гілках дерев. Висадившись на гілки зручніше, вони починають співати і воркувати. Через деякий час, до самців приєднуються самки, які починають спостерігати за всіма подіями. Такий спів глухаря називається «токуванням». Після того, як птахи «потокували», вони спускаються на землю і вступають в боротьбу з іншими самцями. Сутички цих птахів можуть доходити до жорстоких фіналів, де переможений йде, а переможець отримує можливість злучатися з самкою.

Після цього самка знаходить собі затишне містечко, де облаштує собі гніздо. Гніздо являє собою невелику яму, яка викопана в землі, дно якої застелене сухим листям і гілками. У кладці може бути близько 6-10 яєць, які пофарбовані в жовтий колір з сірими або бурими плямами. Висиджування проходить протягом місяця, після чого молоді пташенята вилуплюються. Турбота про потомство лежить тільки на самці.

Як тільки пташенята з'явилися на світ, вони, як слід, добре висихають і вже здатні слідувати за самкою. Незважаючи на свій вік і розмір, вони досить швидко пересуваються і добре ховаються в траві, коли їх мати відганяє ворогів в інший бік, перетворившись пораненою.

Молоді пташенята вживають в їжу калорійну їжу з мурашиних личинок, яка впливає на їх ріст. Вже через три тижні потомство здатне піднятися на крила. Пташенята слідують за матір’ю до періоду наближення осені, після чого стають самостійними.

До основних ворогів птиці можна віднести росомаху, соболя, горностая, єнотовидного собаку, євразійську рись, і хижих птахів. З хижих птахів небезпеку становлять сокіл-сапсан, яструб - тетеревятник і пугач.

 

2. Алмазний фазан (Chrysolophus amherstiae)

Алмазний фазан - представник роду воротнічкових фазанів, що входить до типу куроподібних. Мешкає ця птиця, в гірських місцевостях Тибету, Бірми та Китаю. Батьківщина птиці - Східна Азія.

Алмазний фазан є одним з найкрасивіших птахів у світі. Окраса самця настільки строката, що не відразу і розбереш, зі скількох кольорів вона складається. Грудка і голова зеленого кольору, з металевим відблиском, крила і боки, покривають сині і чорні пір'я, спинка має жовтий колір. На голові у птаха, своєрідний ворітник з білого пір'я і чорною окантовкою. Такого ж забарвлення і хвіст, який довше тіла птиці в півтора рази. Окраса самки набагато скромніша.

Переважним середовищем проживання є гірська місцевість, розташована на висоті від 2000 до 4000 метрів над рівнем моря. Селяться фазани в основному в хащах бамбукових лісів. З настанням холодів, можуть спускатися на нижчу висоту, рятуючись від холоду.

Харчуються фазани різними комахами та личинками, яких добувають, розпушуючи кігтями землю. Також можуть споживати молоді відростки бамбука, насіння рослин, різні горіхи і зерна.

Сезон розмноження цього виду починається з виконання самцем досить складного і тривалого шлюбного танцю, протягом якого він всіляко намагається продемонструвати всю красу свого оперення. Процес спарювання птахів починається тільки після завершення «танцювальної програми» самця.

Для своєї «обраниці» самець вириває неглибоку ямку, куди самка відкладає від 7 до 12 яєць. Процес висиджування триває трохи більше трьох тижнів (21-23 дні). З'являються пташенята на світ з уже розвиненим опорно-руховим апаратом і можуть відразу самостійно харчуватися. Не дивлячись на це, самка пильно стежить за потомством, а вночі зігріває теплом свого тіла.

 

3. Тетерів Шавлієвий (Centrocercus urophasianus)

Шавлієвий тетерев, або як його ще називають полиновий, один з великих представників роду тетеревиних. Родом цей птах з Північної Америки і населяє велику частину Сполучених Штатів Америки і всю південну частину Канади.

Спосіб життя цього птаха тісно пов'язаний з полиновою рослинністю. Годуються ці птахи насінням ополонка, ховаються від хижаків і роблять свої гнізда в їхніх заростях. У список умов комфортного життя шавлієвого тетерева входить ще одна умова - це наявність вологих водно-болотних угідь.

Самці цих тетеревів, на відміну від самок, мають більш мальовниче забарвлення пір'я. Практично все пір'я на голові пофарбовані в коричневий колір з білими плямами у верхній їхній половині. «Комір» з білого пір'я проходить через шию і груди, вони ж приховують складки на стравоході. Коли приходить час токування, самці з їх можливістю можуть збільшувати своє воло в кілька разів. Варто відзначити і хвіст самця, який складається з стирчащих клиновидних пір'їн. Кінчик кожного пера білого кольору, а підхвістя забарвлене в чорний відтінок.

Щоб привернути увагу свого партнера, тетереві воліють збиратися на токовищі. Залучаючи самок, самці роздувають свої горлові мішки і ховають свою голову в пір'я. Складається таке відчуття, що у них відсутня голова взагалі. Крім такого показу, вони, розпустивши крила, починають видавати звук, який схожий на падаюче у воду каміння. Протягом 2-3 днів, самки визначаються з партнерами і роблять свій вибір. Після ретельного відбору партнера, тетерева починають паруватися.

Недалеко від токовища пара починає облаштовувати своє гніздо. У кладці може бути від 7 до 9 яєць. Процес насиджування може тривати до 37 днів. Піклування про потомство - справа самки. Через кілька днів, молоді пташенята можуть робити перельоти на короткі дистанції, і разом з матір'ю, вони відправляються на луки, де є багато їжі. Розпадеться виводок ближче до осінньої пори, коли потомство досягає статевої зрілості.

Основним компонентом раціону харчування дорослого тетерева є рослинність полину і її насіння. Але пташенята воліють вживати в їжу комах, і чим більше вони дорослішають, тим менше вживають тваринну їжу і переходять на рослинну.

Головними ворогами цього птаха є руда рись, койот, яструби і американський борсук. Вони вбивають не лише молодих тетеревів, а й дорослих птахів....





Реферат на тему: Куроподібні рідкісні птахи


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.