Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Красива плямиста тварина з сімейства котячих - Ягуар

Ягуар - красива плямиста тварина, яка відноситься до сімейства котячих. Живе ягуар у вологих тропічних лісах Південної Америки і на території Центральної її частини. Хутро цієї тварини коротке, але дуже густе, її колір варіюється від світлого жовтого до вогняного жовтого або оранжевого. Все тіло ягуара покрито чорними плямами, які мають вигляд кільця. У середині кожного кільця розташовується точка, також чорного кольору. Живіт і груди ягуара смугасті. Лапи цієї тварини дуже потужні і сильні, великі в розмірах і також мають чорні цяточки в забарвленні.

Ягуар відноситься до хижих тварин. У нього великий широкий ніс, вуха невеликі, які мають загостреності на кінцях. Очі хижака мають золотистий відтінок, які володіють уважним і пильним поглядом. Ягуар володіє дуже потужними зубами, які можуть з легкістю прокусити панцир черепахи. Він легко такими зубами розриває жертву на дрібні шматки. Серед цих потужних зубів можна виділити чотири, гострих як лезо вигнутих ікла. Завдавши супротивнику смертельні рани, ягуар використовує довгі і гострі кігті. Головним органом дотику в цього звіра є вуса. Ягуар володіє відмінним слухом, зір днем трохи слабенький, але вночі ця кішка бачить ідеально. Тіло цього хижака має довжину від 125см до 190 см, не включаючи довжину хвоста. Хвіст же може досягати до 75 см. Так як це тварина велике, то його вага може становити від 60 до 85 кг. Іноді вага зрілого ягуара може досягти до 120 кг. Як і інші звірі сімейства котячих, ягуар полює поодинці на певній території. Самки можуть володіти територією, яка дорівнює до 25 кв. км., у самців розміри територій можуть досягати до 100 кв.км.

Ягуар починає полювати після заходу сонця, або в той час, коли воно ще за горизонтом. Основними жертвами ягуара є парнокопитні. Чекаючи відповідного моменту, вони можуть довго сидіти в засідці. Ягуари відмінно можуть ховатися в чагарниках або високій траві. Почекавши відповідного моменту, вони роблять високий стрибок, який може досягти 6 метрів. Після різкого стрибка, жертва опиняється в пазурах ягуара. Нападає хижак, як правило, збоку або зі спини, хапаючись за шию гострими кігтями, намагається повалити жертву на землю. Якщо хижакові не вдалося вчепитися в шию жертві і жертва вислизає, ягуар не намагається наздогнати жертву. Він знову ховається і чекає в засідці нову жертву. Якщо нема великої жертви, він харчується дрібним звіром або рибою. Хижак, в якості жертви, може вибрати кого завгодно. Починаючи від спритних мавп і закінчуючи гризунами або зміями, черепаха або рівнинний тапір теж можуть стати для ягуара ласощами. Ця тварина чудово лазить по деревах та скелях, відмінно відчуває себе і у воді.

У цих хижаків немає певного часу для розмноження. Вибір партнера здійснює виключно самка. Пологи можуть початися через сто днів від зачаття. Лігво самка розміщує серед каменів або в чагарниках. Іноді можна зустріти лігво ягуара в дуплі старого дерева. Самка може народити від двох до чотирьох дитинчат, які разом з матір'ю живуть у лігві до шести тижнів. Після цього, мати виводить малюків на перше полювання. Полювати з батьками, вони будуть доти, поки не підберуть собі відповідну територію і не почнуть вести самостійний спосіб життя.

Щороку кількість цих тварин зменшується. Браконьєри ведуть відстріл цих тварин заради цінного хутра. А також зниженню розмноження ягуарів служить вирубка лісів, де вони мешкають. Для захисту цього виду тварин, було прийнято рішення про внесення ягуара до Червоної книги.





Реферат на тему: Красива плямиста тварина з сімейства котячих - Ягуар


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.