Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Колоритні особини з сімейства птахи-носороги

Зміст

1. Сулавеський калао (Aceros cassidix)

2. Шлемоклювий калао (Rhinoplax vigil)

 

1. Сулавеський калао (Aceros cassidix)

Сулавеський калао відноситься до птахів з колоритним оперенням з сімейства птахів - носороги. Живуть ці птахи в вічнозелених тропічних лісах Індонезії, а також на інших кількох дрібних островах на висоті до тисячі метрів над рівнем моря.

Великий дзьоб, який має декілька нерівних зазубрин пофарбований у жовтий колір, і має на обох половинках кілька невеликих помаранчевих смуг біля його основи. Незважаючи на свої розміри, цей птах важить небагато. Вага птиці невелика із-за повітряних порожнин всередині птиці. Нарости, які відрізняють цих птахів - носорогів є у обох партнерів сулавеського калао.

Окраса самця і самки істотно відрізняється. На відміну від самок, які мають чорне забарвлення, самці нагороджені вогненно-рудим кольором на горлі і шиї, а також темно-коричневим кольором на потилиці. Також відмінністю між двома статями є колір наросту над дзьобом: у самки він жовтого кольору, у самця червоного. Навколо очей у обох представників є блідо-сині круги, хвіст пофарбований у білий колір, а ноги в чорний.

Дорослий представник сулавеського калао виростає до ваги 2,5-3 кг, і розмаху крил близько 80-85 см. Цікавим фактом є те, що завдяки закругленій формі крил, у птахів відсутні дрібні пір'я між маховим пір'ям. Птах, при польоті, створює сильний шум, який нагадує звук поїзда, що наближається.

Живуть ці птахи парами, іноді можна зустріти невеликими групами, кількість якої може досягти до 150 особин. Вони не прив'язані до певної території, але й не живуть кочовим способом. Великий час свого життя вони проводять на деревах, так як по землі вони пересуваються дуже незграбно. Спілкуються між собою птиці за допомогою потужних криків. Цей крик схожий на гавкіт собаки, який може поширюватися на відстань до 2-3 кілометрів.

В основну частину раціону їжі сулавеського калао входить інжир. Він становить близько 85 % усього раціону. Інше складають фрукти і комахи. Ці птахи воду практично не вживають. Вони отримують всю необхідну рідину з їжі, що вживають.

Сезон для розмноження цих птахів настає в період червня-липня місяця. Саме в цей період, сезон дощів закінчується, і птахи починають думати про своє потомство. Щоб змайструвати гніздо, пара шукає дупло в дереві, але якщо вони його не знайдуть, то беруться видовбувати його самі. Коли самка виявиться всередині дупла, вона заліплює його брудом і послідом, залишивши тільки маленький отвір для годівлі самцем.

Кладка яєць самки сулавеського калао складається з 3-5 яєць, які самка висиджує на протязі місяця, не покидаючи при цьому межі дупла. Коли з'являються маленькі пташенята, вони, разом з самкою, залишаються під опікою самця. Через деякий час, самка вибиває пробку дупла зсередини і вибирається разом з пташенятами назовні. Самка допомагає самцю годувати потомство, і ця процедура триває близько трьох місяців.

Найголовнішим і небезпечним ворогом для сулавеського калао є пальмова цівета. Вона з легкістю може пробратися всередину гнізда і почастувати яйцями або пташенятами.

 

2. Шлемоклювий калао (Rhinoplax vigil)

Шлемоклювий калао - один з найбільших птахів - носорогів, які мешкають в Азії. Таку назву птах отримав через свого величезного «шолома», який розташовується над дзьобом. Починається цей «шолом» біля основи чола і закінчується біля центру основи дзьоба. На відміну від інших представників сімейства клювополих птахів, у цього птаха він кістяний. Іноді він може становити близько 10 % загальної ваги цього птаха.

Забарвлення верхньої частини тіла калао є бурого або темно-коричневого кольору. Нижня частина тіла і живіт мають білий відтінок. Махові пера на крилах птиці пофарбовані в чорний колір, на кінчиках яких розташовуються білі плями. Хвіст пофарбований у білий колір, тільки посередині є чорна смуга. Два центральних пера, що розташовані на хвості, є дуже довгими. Вони можуть досягати до метра - півтора в довжину, що в два рази перевищує довжину тіла самого птаха. Шия калао позбавлена оперення, зморшкувата, у самок вона бірюзова, а у самців - червона. Від основи і до середини дзьоб має червоний колір, а друга половина - жовта.

Цей птах володіє не тільки дивовижною зовнішністю, але і голосом. Голос в цього птаха схожий на маніакальний сміх, який є візитною карткою шлемоклювого калао.

Поширені ці птахи в М'янму, Таїланді, а також на острові Борнео і Суматра. Раніше, цих птахів можна було зустріти і в Сінгапурі. В даний час, цей птах знаходиться на межі зникнення. Живуть ці птахи в вічнозелених високостовбурних лісах, які розташовані на висоті 1500 метрів над рівнем моря.

Ці птахи відносяться до територіальних птахів. Ті особини, що не досягли статевої зрілості, збираються в невеликі групи і завзято захищають свою територію. Самці можуть між собою влаштувати повітряні сутички, в яких головною зброєю є масивний дзьоб птаха. Іноді їх битва доходить до такого ступеня, що в повітрі вони зчіплятись і падають на землю, де продовжують свою бійку.

Як і інші птахи, представники птахів - носорогів, вони висиджують своїх пташенят в дуплах дерев. На час, який потрібно для насиджування яєць, самець запечатує самку в дуплі. Він, заліпивши отвір дупла болотом, залишає тільки маленьку дірку, через яку передає самці їжу. Як тільки з'являється молоде потомство, самка вибиває «пробку» і вибирається з пташенятами назовні.

Основним інгредієнтом їжі калао є фрукти, особливо інжир. Але коли з'явиться можливість з'їсти ссавця або пташенят іншої птиці - вони не відмовляться. Щоб знайти їжу, птах бродить по верхньому ярусу лісу, де іноді може провисіти верх ногами, щоб її здобути.





Реферат на тему: Колоритні особини з сімейства птахи-носороги


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.