Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Яструб-Тетерев'ятник (Accipiter gentilis)

Яструб-тетеревятник - хижий птах, який володіє досить короткими крилами і довгим хвостом. Окрасою цього птаха є кілька відтінків. Верх яструба однотонний і переливається колір від темно-сірого до буро-сірого або синьо-сірого. На голові птаха є так званий «капелюх». Довгий хвіст має забарвлення світло-сірого кольору, на якому присутні три або чотири темні смуги. Підхвістя і підбрюшна частина світлі або білі. Очі дорослої особини мають червоний відтінок або червоно-коричневий, у молодих пташенят - яскраво-жовтий. Горло і живіт мають світлий окрас, на якому яскраво видно поперечні темні цяточки або смуги. Лапи мають блідий або жовтий колір. У північних чи східних частинах Сибіру або в північній частині Далекого Сходу, можна зустріти яструбів з білими варіаціями. Размах крил дорослого яструба становить 90-110 см. Середній розмір самця становить 55 см. Самки, на відміну від самців більші в розмірах, становлять 61 см, а розмах крил від 105 до 115 см. Вага самки становить 860-1350 грам, тоді як самці важать 650-1100 грам. Яструби живуть близько п'ятнадцяти років, але в неволі вони ледве дотягують до одинадцяти років. Яструби володіють дзвінким високим голосом, через який можна здалеку його впізнати. Мешкають яструби-тетеревятники в хвойних і змішаних лісах, в яких є високі і зрілі дерева. Іноді можна зустріти яструба близько житла людини.

Відлякуючи птахів на аеродромах, вони зменшують ризик загибелі птахів від літаків і приносять користь не тільки природі, знищуючи шкідників, але і людині. Яструб-тетеревятник мешкає у всій частині Європи, Північної Азії, Ірані, Японії, Туреччини, Тибеті. На території Північної Америки він живе лише від західних частинах штату Аляски до західної і західно-північної частини Мексики. Цей яструб відноситься до найбільших птахів свого виду. Над очима присутні білі смуги, які виділяють птицю з інших видів своїм характерним розміром. Вони починаються біля дзьоба і сходяться біля потилиці. У самців ці плями набагато більші, ніж у самок. Крила у цього виду птахів більш короткі і зігнуті. Очі на маківці виглядають великими і володіють відмінним зором. Ворогами яструба є куниці, вовки, орли, сови та інші яструби. Харчуються вони птахами, дрібними ссавцями, рептиліями і безхребетними. Можуть ловити здобич в будь-яких умовах: серед густих гілок або у воді, в кущах або на відкритому просторі. Найчастіше вони ведуть полювання із засідки, але молоді особини можуть стежити за здобиччю по 32 години. Яструби відносяться до того виду птахів, які ведуть денний спосіб життя. Для популяції вони перелітають до берегів Індії, Бірми, Південного Китаю, Ірану і навіть на північ Пакистану. Кожна самка має індивідуальні ділянки, і ця ділянка може перекриватися з ділянкою другої самки. Ділянки самців можуть сягати від 550 до 3500 га. Розмноження у яструбів відбувається по моногамній схемі. Пари створюються на все життя. У рік буває одна кладка. Місце гніздування будують самі, або займають чуже. Починають птиці будувати гніздо за два місяці перед відкладанням яєць. Місця вибирають ті, де є старі високі дерева, які ростуть неподалік від пролісків, узлісь, доріг або долин. У діаметрі гніздо досягає 60-80 см, і розміщено на висоті 8-12 метрів над землею. В якості будівельного матеріалу птахи вибирають хвою, деревну кору, зелені гілки і товсті сучки. Вони використовують одне гніздо кілька років поспіль, до тих пір, поки воно стане не придатне для висиджування. Під час будівництва гнізда, пара може злучатися кілька разів на день. Пара, яка веде розмножувальний тип життя, ретельно охороняє свою територію. Якщо хтось порушив їх спокій, або перетнув кордони їх території, вони починають атакувати зверху і бити своїми гострими кігтями. Під час висиджування яєць, пара не відлітає від гнізда далі, ніж на 50 метрів. Більше часу висиджуючи яйця проводить самка. Самець може її підмінити тільки тоді, коли самка відправляється на полювання. Період розмноження яструба-тетеревятника перепадає на березень місяць або середину червня. Статеве дозрівання молодих яструбів настає через 1-3 роки.

Час, який самка повинна сидіти на яйцях дорівнює 32-38 дням. У кладці звичайно від 2 до 4 яєць, які відкладаються в інтервалі два - три дні. Яйця в розмірах 50-60 / 40-50 мм і мають зеленувато-білий колір або блакитно-білий. Пташенята, що тільки вилупилися з яйця, покриті пухом. Самка знаходиться біля пташенят близько 25 днів. Весь цей час їх годує самець. Коли пташенята досягають віку 35-40 днів, вони починають поступово залишати гніздо і ходять по гілках дерев, де розташоване гніздо. Коли вік сягає 35-45 днів, немовлята починають вчитися літати, але годують їх батьки. Коли пройде 70 днів, вони вже добре навчаться літати і можуть самостійно відлітати від гнізда на відстань більше ніж 300 метрів. Коли їх вік досягне 90 днів, вони вже стають самостійними.





Реферат на тему: Яструб-Тетерев'ятник (Accipiter gentilis)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.