Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Яструб-Перепелятник (Accipiter nisus)

Одним з представників сімейства яструбині є яструб-перепелятник, або яструб малий. Це невеликий птах типу денних хижаків, який мешкає у всій Північній півкулі і навіть у північній частині Африки.

Дорослий самець виростає до 28 - 32 см, а самки набагато більші - 35-40 см, і важать від 130 до 150, і від 250 до350 грам відповідно. У самця довжина крила 19,5 - 21,2 см, а у самки 23,1 - 25,8 см. Розмах крил у самки становить 70 - 80 см, а у дорослого самця всього лише 59 - 64 см. Крила у яструба- перепелятника мають округлу форму, широкі, але короткі. Хвіст у формі трапеції, з вузькою основою і широким квадратним кінцем. Це дозволяє тривалий час парити в повітрі і вистежувати здобич. Довгі жовті лапи закінчуються сильними гострими кігтями вигнутими як кліщі. Дзьоб гострий і сильно зігнутий, що характерно для сімейства яструбиних, а над ним є пара пір'їн, які нависають над ніздрями і прикривають їх. У дорослої самки спина - сіро-бурого кольору, а черевце біле з сірими смужками. Самець - пофарбований сизо-сірим кольором на спині і білим знизу, з рудо-коричневими поперечними смугами. На потилиці може бути біла пляма, особливо в самок. На хвості цього птаха в поперек пір'я є три або чотири чорні смуги. Дзьоб сіро-синього кольору. Під білою бровою розміщені блідо-жовті очі, які з віком стають оранжевого кольору, у більш старших птахів колір очей червоний. Новонароджені пташенята навколо очей мають темні кільця.

Мешкають яструба-перепелятники переважно в лісових масивах, особливо в широколистяних і дрібнолистих, рідше у хвойних лісах. Полює цей птах на відкритій місцевості поблизу лісових масивів, тому гніздяться на околицях лісу. Для цих птахів важливо, щоб поблизу була водойма. Птахи цього виду ведуть денний спосіб життя, основну частину дня проводять у засідці на деревах. Атакують жертву з повітря, або з укриття, іноді навіть переслідують жертву пішки. У повітрі яструб-перепелятник дуже маневрений, схоплює жертву нальоту, залетівши під неї знизу на спині. Він завжди зосереджений на обраній ним жертві і не відволікається на інших птахів. Атакує жертву з укриття або з повітря, падаючи на неї як стріла, склавши крила.

Харчуються яструби-перепелятники в основному дрібними птахами - куріпками, голубами, горобцями, синицями, дроздами, рябчиками, дятлами, воронами, куликами і багатьма іншими. Не гидують і кажанами, жабами і комахами. Самки вибирають жертву побільше - ворони, голуби, качки. Всього в раціон яструба-перепелятника входить близько 120 видів птахів. Здобич хижак спочатку общипує, а потім тільки відносить в гніздо пташенятам. У зимову пору року, жертву роздирає відразу і тут же поїдає на снігу. Дорослій птиці в середньому необхідно дві-три птиці в день.

Гніздяться перепелятники на деревах висотою 10-18 м. Гнізда будують щороку, так як вони зроблені з тонких гілочок і на наступний рік стають непридатними, але в'ють гнізда недалеко від колишнього. Розміри гнізда порівняно невеликі - 10 - 35 см заввишки і 30 - 50 см діаметром. У гніздо самка відкладає 4 - 7 яєць, і висиджує їх 35 - 42 дня. Яйця білого кольору з темними точками розміром з куряче яйце. Після народження пташенята в перебігу двох тижнів перебувають під опікою самки в гнізді, а самець сам годує самку, яка в свою чергу годує пташенят.

Самка з відчайдушною сміливістю захищає своїх пташенят. Якщо вона бачить небезпеку для свого гнізда, то кружляє над ним і починає кричати, і навіть може атакувати того хто створює загрозу.





Реферат на тему: Яструб-Перепелятник (Accipiter nisus)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.