Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Ягуарунді (Felis yagouaroundi)

Ягуарунді - це хижак із сімейства котячих, який відноситься до ссавців. Він є дуже близьким родичем пуми, що і послужило причиною назви цієї тварини. Зовнішній вигляд цього хижака нагадує представників сімейства віверових або куницевих. Вони мають незвично витягнуте і гнучке для кішки тіло, яке тримається на коротких, але сильних ногах. Довгий хвіст надає ягуарунді схожість з мадагаскарською Фосс або ласкою. Довжина тіла цього виду кішки становить 55-75 см, хвіст має довжину 30-60 см. Висота ягуарунді в холці 25-35 см. При цих-то розмірах, кішка важить від 4 до 9 кілограм. Голова кішки невелика і має округлу форму. У них коротка морда і маленькі вуха, які загострені на кінцях.

Волосяний покрив кішки низький. Забарвлення у них більш однотонне або двох типів: яскраво-руде або буре з відтінками рудого кольору. Так як у них є два типи забарвлення, спочатку їх класифікували, як два різних окремих види - ейри і ягуарунді. Пізніше було встановлено, що ці два типи вільно спаровуються, а молоді кошенята можуть бути представлені в обох забарвленнях. Ягуарунді, які щойно народилися, відрізняються від дорослих дрібним крапчатим забарвленням, так як у дорослих вона відсутня або є світлі відмітини з боків носа і грудей. Поширені ягуарунді на території від півдня США до північної Аргентини. Водяться вони в заростях густих чагарників і густих лісах. Ці хижаки з дивовижною спритністю можуть прослизати серед густої трави і хащі гілок. Саме цьому сприяє конструкція тіла, яка є ідеальною.

При крайній необхідності ягуарунді забираються на дерева. Діяльність цієї кішки не залежить від часу доби. В якості поживи, ягуарунді вибирає всілякі тварини, навіть домашні птахи. Тривалу частину року, ця кішка проводить на самоті. Розмножуються вони два рази на рік. Коли настає період спарювання, самці голосно кричать і б'ються. Вагітність самки триває від 65 до 70 днів. Народжує вона 2-4 малюків, які з'являються на світ в березні місяці і в серпні. Демонструючи свою гнучкість тіла, ягуарунді легко пристосовується до нового місця проживання. Цих хижаків можна зустріти у заростях чапарали, саванах, тропічних лісах і колючих заростях. Особливість будови тіла, дає можливість швидко і легко пробиратися по високих чагарниках і траві. Найчастіше ці кішки селяться біля води, де є заболочені місця, на березі озер, струмків або річок. Можна зустріти їх і в гірській місцевості, на висоті до 3300 метрів над рівнем моря.

Вони скритні тварини, і ведуть одиночний спосіб життя. На відміну від представників усіх інших котячих, ягуарунді ведуть денний спосіб життя. Самий пік житті настає на 11 годину ранку. Ці кішки наземні тварини, але вміють добре лазити по деревах і плавати. Але на дерева вилазять не високо і тільки в крайній необхідності.

Раціон харчування цих кішок дуже різноманітний. Як і його родичі, ягуарунді харчуються будь-якою живністю, яку зможе зловити. У цей список можуть увійти і ссавці, гризуни, рептилії, риба і жаби. Улюбленою їжею цієї кішки є шиншила, морські свинки, ігуана, амейва, флоридський кролик і очеретяний хом'ячок. Також може їсти і різні фрукти. Особливий інтерес він проявляє до інжиру або фіги.

Раніше вважалося, що ці кішки є поодинокими тваринами. Але зрідка можна було побачити, що вони займають територію парами, а іноді і невеликими групами. Сезон розмноження приходить як і в звичайних кішок. Молоді самки стають статевозрілими через 2-3 роки.

Перед появою потомства на світ, самка облаштовує своє лігво. Вона будує його або у заростях чагарників, або в старих повалених деревах. Вагітність триває близько двох місяців, після чого з'являється 1-4 дитинчати. Перші три-чотири тижні вони харчуються виключно молоком матері. Потім, самка починає поступово годувати їх тваринною їжею. А коли їм настане п'ять-шість тижнів, вони виходять з лігва і вчаться полювати з матір'ю. У віці 2 роки, вони кидають лігво і мати, і стають самостійними. Тривалість життя ягуарунді поки невідомо, але відомо, що в неволі вони можуть прожити до 15 років.





Реферат на тему: Ягуарунді (Felis yagouaroundi)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.