Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Фосса (Cryptoprocta ferox)

Фосса - ссавець, яке відноситься до хижаків, і мешкає тільки на острові Мадагаскар. Потрапила ця тварина на цей острів ще 20 000 000 років тому, і мешкає практично на всій його території. А точніше в тих місцях, де є лісові масиви, крім центральної скелястої частини.

Зовнішній вигляд цього звіра став основою для визначення його класифікації. Риси його тіла нагадують риси звірів сімейства котячих. Особливо його можна порівняти з ягуарунді, але після досліджень учених, було вирішено відкрити окремий рід із сімейством мадагаскарських хижаків. Тіло, яке є дуже щільним, має довжину 75-85 см, і майже така ж довжина припадає на хвіст. Ноги м'язисті і короткі, а відстовбурчені вуха вінчають невелику тупу голову.

Тіло, разом з хвостом, вкрите м'якою і короткою шерстю, яка має забарвлення червоно-коричневого кольору. На спині забарвлення трохи темніше за черевну частину. Бували випадки, що зустрічалися особини, які були чорного забарвлення. Самець важить приблизно на кілограм або два більше ніж самка.

Кінцівки хижака озброєні кігтями. Лапи, в районі щиколоток дуже рухливі, що дозволяє фоссі добре лазити по деревах. Вони можуть спускатися з дерев головою вниз, що дає великий пріоритет серед хижаків. Моторно пересуваючись по кронах дерев, вони можуть перестрибувати з однієї гілки на іншу, використовуючи при цьому хвіст, як балансир.

Ці тварини ведуть нічний або сутінковий спосіб життя. Вдень, коли яскраве сонце, вони ховаються в густій траві або ховаються в печерах і норах. Основним раціоном їжі є лемури, яких хижак ловить на гілках дерев. Крім того, хижак може полювати на гризунів, птахів, ящірок та інших ссавців. Іноді фосси можуть нанести візит на фермерські курники. Вони, як правило, вбивають більше, ніж можуть з'їсти.

Більше часу в році ці хижаки проводять наодинці. Вони добре охороняють свою територію, яка може досягти до кількох десятків квадратних кілометрів. Позначають фосси свою територію спеціальним виділенням, яке виробляє залоза, розташована під хвостом. Шлюбний сезон відбувається у вересні-жовтні місяці. Навколо статевозрілих самок збирається кілька самців. Щоб сподобатися самці, вони часто влаштовують дуелі, в яких виграє сильніший. Самець, який виграв сутичку, гідний права на спаровування. Воно, як правило, відбувається в кронах дерев. Наступні три місяці, самка виношує потомство. Середня кількість народжуваних дитинчат коливається від 3 до 5. На світ потомство з'являється сліпими і голими, але через кілька днів, воно покривається сірою шерстю або ближче до білого кольору.

Самка годує немовлят молоком близько 4-5 місяців, після чого вони стають самостійними протягом року. Щоб спілкуватися між собою, фосси використовують візуальні і звукові сигнали. Так як фосси схожі на кішок, вони можуть також нявкати або муркотіти. Коли наближається небезпека, вони починають шипіти і їх шерсть стає диба. Ворогів у фосси практично немає, але вплив людини на середовище існування, значно зменшує їх кількість з кожним роком.





Реферат на тему: Фосса (Cryptoprocta ferox)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.