Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Дивовижний птах Какапо

Какапо - це дивовижний птах, який унікальний у багатьох відношеннях. Цей папуга, з усього виду папуг, не вміє літати. У нього присутні крила, але мускулатура, яка управляє крилами, атрофувалася в результаті процесу еволюції. Цей еволюційний процес відбувався на ізольованому острові, на якому птах виявився, відрізаний від усього світу. Максимально, що може зробити цей птах, це вибратися на дерево, і, плануючи, спуститься вниз. Вчені довели, що не вміння літати какапо, викликано тим, що на острові зовсім відсутні хижі тварини. Крім того, какапо є найбільшим папугою в усьому світі. Вага самця сягає до 4 кг, що дорівнює вазі тайгового глухаря. Також ці папуги відносяться до птахів, які є довгожителями з сімейства птахів. Середня тривалість життя цих пернатих становить до 95 років. Ці пернаті птахи виділяють приємний запах, який вони видають для сигналу зустрічі один з одним. Майже все своє життя, цей папуга проводить на землі. Ареалом проживання є Нова Зеландія. Територія, яка поросла різними чагарниками і різного виду дерев. На сьогоднішній день, цих птахів залишилося дуже мало, так як вони на межі зникнення. У світі налічується близько сотні особин какапо. Основною причиною зникнення цих прекрасних птахів стало те, що на острові з'явилися хижаки. Перевезені разом з європейцями щури і куниці полюють на пташенят, і поїдають яйця птахів. Куниці можуть собі дозволити відкрити полювання на дорослих особин, які стають легкою здобиччю. Також одним з вагомих причин зникнення какапо стала їх повільна швидкість пересування. Какапо володіє поблажливим оперенням. Верхня частина тіла має жовто-зелений колір, з темно-коричневими або чорними плямами. Саме цей окрас забезпечує хороше маскування птахові в моховитому лісі і траві. Нижня частина тіла трохи світліша, жовті пір'я чергуються з блідо-зеленими і мають сірі та світло-чорні вкраплення. Пір'я в цього птаха дуже м'які, і вони втратили міцність і жорсткість при еволюції. Це і не дає можливості какапо літати. Відрізняються какапо від інших своїх родичів наявністю лицьового диска. Такий диск можна побачити в сов. Саме завдяки йому, європейці назвали цю птицю «совиний папуга». Дзьоб має форму крючка, і має колір слонової кістки. По всьому дзьобу розташовуються пучки тонких вибрис. За допомогою цих вибрис, какапо відмінно орієнтується в темряві. Типова поза для пересуванні птиці по землі - це сховавши обличчя в землю. На ногах какапо можна побачити луску, яка покриває чотири пальці. Два з цих пальців спрямовані вперед, а інші два - назад. Хвіст, що волочиться по землі, набуває вигляду пошарпаного пір'я.

Дивним є не тільки забарвлення і повадки птиці, але і її поведінка в шлюбний сезон. Майже все своє життя птиці проводять на землі в повній самоті. Коли настає період спарювання, самець намагається привернути самку дуже незвичайним способом. Він використовує гучний звук, які має низькі частоти. Виробляє какапо їх за допомогою горлового мішка. Для більш гучного відлуння, так щоб його почуло багато самок, самець викопує чашоподібну ямку в землі. Вона має глибину близько 10 сантиметрів, і служить як резонатор. Роблять вони ці резонатори в декількох кількостях, і вибирають місце по вище. Таким місцем може служити піднесеність або пагорби. Побоюючись конкурентів, вони завжди тримають свої кігті і дзьоб на чеку. Коли ж зав'язується боротьба за місце, вони вступають в бійку, створюючи при цьому гучні крики. Протягом 3-4 місяців самець присвячує свій 8-ми годинний час на переходи від однієї ямки до іншої. При цьому видаючи гучні звуки, щоб привернути самку. Їх звук можна почути на відстані в радіусі до 5 км. При таких перебіганнях, самець може втратити близько половини маси свого тіла. Як тільки самка почує поклик самця, їй доведеться подолати кілька кілометрів, щоб дістатися до місця свого обранця. Після довгих залицянь, відбувається спарювання, після якого самка кидає самця і йде. Самець продовжує свій поклик інших партнерок, поки знову хтось не з'явиться....

Самка влаштовує своє гніздо на землі, місце якого підібрала під корінням або чагарником. У кладці можуть бути 1-3 яйця, які самка висиджує близько 30 днів. Залежно від їжі, цей період інкубації може затягнутися. Пташенята, які вилупилися, мають сірий окрас пуху і знаходяться під повною опікою матері. Через рік, вони починають вести самостійне життя і йдуть від матері. Статевої зрілості молоді какапо досягнуть у віці 5-6 років. У основний раціон їжі «совиних папуг» входить різне насіння, плоди, пилок рослин і самі рослини. До самої улюбленої їжі какапо можна віднести плід дерева риму.





Реферат на тему: Дивовижний птах Какапо


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.