Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Декілька птахів сімейства качині

Зміст

1. Свищ (Anas penelope)

2. Савка Австралійська (Oxyura australis)

3. Чирок-свистунок (Anas crecca)

4. Огар (Tadorna ferruginea)

 

1. Свищ (Anas penelope)

Свищ - це середніх розмірів качка, в якій маленька голова з крутим чолом, трохи коротка і вузька шия. Відрізняється ця качка від інших своїми білими смугами на крилах, які розташовані впоперек. Крила свища гострі і довгі, а тіло - веретеноподібне, що дає можливість відрізнити їх від інших її видів.

Окраса самця набагато яскравіша від самки. Голова пофарбована в рудо-коричневий колір з вузькою смужкою жовтого кольору від дзьоба до потилиці. Верхня частина грудей і зоб пофарбовані в сіро-рожевий відтінок. Дзьоб має також сірий окрас, але кінчик забарвлений в чорний колір. Біля карих очей, можна побачити зелені плями. Лапи цих птахів мають бурий або жовтий відтінок. Як і пташенята свища, самки мають іржаво-коричневе забарвлення.

Живуть ці птахи на озерах, річках, затоплених полях, які заросли водною рослинністю або на морських узбережжях. Уникаючи глибокої води, вони селяться на околицях озер, де є зарості очеретів.

Самці більші за самок, і їх довжина тіла в середньому становить від 45 до 50 см, маючи при цьому розмах крил в 75 - 85см. Довжина самки менше, і становить 25-30 см і розмах крил - 23-28 см. При таких розмірах, самець у вазі може досягти до 1100 грам, а самка - 500-700 грам.

Харчуються ці птахи рослинною їжею: пагонами, зеленим листям, кореневищами водних рослин і цибулинами, зерном і насінням. Але не встоять і перед живим кормом: молюском, сараною, малька риб, пуголовком і черв'яками. Найцікавішим фактом є те, що свищ не пірнає за їжею з рослинності, а просто опускає голову під воду і перевертається догори лапами.

Цей вид птахів відноситься до перелітних птахів. Коли приходить час танення льоду, вони активно перелітають на гніздування з Європи, Японії та їх півдня Азії. Починають відлітати свищі наприкінці серпня. Легко підіймаючись з води, вони швидко летять в місце гніздування. Ці птахи дуже обережні, і велику кількість часу вони витрачають на пошуки і прийом їжі. У вільний від виведення потомства час, свищі тримаються зграями. Коли настає час перельоту, вони також збираються в зграї, і відправляються в далекий шлях для виведення потомства. Пари в цих птахів формуються в осінній час, і вже сформованими парами прилітають на місце гніздування. Пари у свищах моногамні, і самці не ведуть переслідування чужих самок.

Ця качка будує свої гнізда на землі, і місце для гнізда обирає під кущами або оточене густою рослинністю. Гніздо може бути розташоване далеко від води або в близькості до неї.

Самець робить ямку в землі глибиною 5-8 см, і наповнює її сухою і м'якою рослинністю, краї гнізда викладають пухом. Цей пух служить для підтримки тепла, коли самка відправляється на годівлю. Кладка може складатися з 7-10 яєць, які мають розмір по 40-55 мм в довжину. Самець в висиджуванні пташенят участі не бере, і вважає за краще відлітати на линьку. Висиджування триває близько 25 днів, після чого маленькі каченята з матір'ю відправляються на воду. Незважаючи на свій вік, вони вже вміють швидко бігати і добре тримаються на воді. Через 45 днів, вони починають підніматися в небі і можуть перелітати довгі дистанції. До кінця літа, вони об'єднуються у зграї і відлітають на місце зимівлі.

 

2. Савка Австралійська (Oxyura australis)

Австралійська савка відноситься до сімейства качині. Зазвичай статевозрілі особини досягають довжини в 40 см. і у вазі 1250 гр. Хвіст у неї розташований над водою, і у випадку небезпеки вона піднімає його вгору і відлітає або пірнає під воду. На відміну від інших качок сідає на воду низько. У самців дзьоб синій, але не дуже яскравий, а в період розмноження набуває яскраво синього кольору. Оперення у них темно сіре з темними плямами. З приходом шлюбного періоду оперення у самців набуває темно - каштанового кольору, шия і голова стають чорними, а живіт сріблястим. Ноги сірі. Деякі качки можуть зберігати таке оперення протягом усього року. У самок інше оперення: у них коричнева голова, спина і крила чорні, зі світлими кінчиками пір'я. Боки сірі. Протягом усього року самки не змінюють своє забарвлення. Ноги і дзьоб у них темнувато - сіруватого кольору. У молодих птахів оперення світле, а дзьоб має зеленуватий відтінок.

У їх харчування входять різні насіння, пагони і деякі частини водоростей. Їх вміння довгий час пропливати під водою, дає їм можливість харчуватися під водою равликами, хробаками, молюсками. Значну частину їх їжі складають личинки, яких в місцях їх проживання досить багато.

Ареалом їх проживання є південно-західна Австралія і велика частина від Квінсленда і до острова Тасманія. Так само велику їх частину можна зустріти в басейнах річок Муррея і Дарлінга. Це водні птахи і на суші зустрічаються дуже рідко, так як пересуваються по ній насилу. Вони збираються в колонії до 200 особин, і живуть на великих озерах або річках подалі від берега.

Коли починається період розмноження з осені і до зими, вони перебираються на болота чи озера з великими заростями, де у них знаходяться гнізда і побачити їх практично не можливо. Молоді птахи перелітають з місця на місце в пошуках свого постійного місця. Потім у них починається складний ритуал залицяння, де самці міняють різні пози і при цьому видають звуки, схожі на тихе крякання. В одному гнізді буває від 3 до 6 яєць. Були спостереження, що в одному гнізді могли відкласти яйця декілька самок. Яйця великі близько 90 гр., світло-зеленого кольору. Самка висиджує кладку близько місяця. Після того як пташенята вилупилися, вони ще протягом доби пробудуть в гнізді, а потім постійно будуть супроводжувати матір. Коли їм виповнюється два місяці, вони досягають розмірів дорослої качки. Статеве дозрівання їх на волі не встановлено, але в неволі - в однорічному віці.

Що стосується охорони цих птахів, були прийняті деякі заходи, що стосуються спалення і проріджування ділянок, де мешкають качки. Так само будуються відстійники, і штучні водойми, де б вони могли мешкати, і це допомогло б збільшити їх популяцію.

 

3. Чирок-свистунок (Anas crecca)

Одним з представників сімейства качиних, є водоплавна птиця досить невеликого розміру - це чирок-свистунок. Цих маленьких качечок ще в народі називають польовим Чирком, маленьким Чирком, чиренком. Зустрічаються ці пташки по всій території Росії, крім районів крайньої Півночі та Сибіру. У пустелях Середньої Азії і в зоні степів, в горах чирок-свистунок не мешкає, так як гніздяться вони в місцях густих заростей очерету на берегах дрібних водойм або струмків. Також можна зустріти гніздо чирка на лузі в купині.

Прилітають чирки на гніздування ранньою весною, тільки-тільки на воді почнуть з'являтися ділянки вільні від льоду.

У чирків-свистунків пари утворюються різними способами: одні безпосередньо перед гніздуванням, інші - ще з осені перед відльотом у вирій. Чирки вірні одне одному доти поки самка не почне висиджувати потомство. Самець летить від самки і залишає її назавжди. Гніздо самка будує сама, діаметром 15 - 18 см. Для цього вона вириває невелику лунку, а дно вистилає сухою травою і листям. У кладці буває від 8 до 12 яєць білого кольору з блідо-жовтим відтінком, розміром 55-65 / 37-50 мм. Висиджування триває 21 - 23 дня і після народжуються пташенята, які ведуть самостійне життя з перших хвилин. Вони добре бігають, плавають і пірнають, цим самим здобуваючи собі корм. У їжу, каченята вживають різні молюски, черв'яки, комахи, водорості. Самка їх тільки оберігає від загрози, подаючи голосовий сигнал. Почувши попередження, пташенята швидко ховаються в густій траві. Оперення у пташенят проходить дуже швидко і вже після 25 - 30 днів вони починають літати. Літає чирок-свистунок дуже швидко і безшумно, але він не такий обережний, як інші представники цього сімейства.

Розміри чирка-свистунка невеликі: довжина тіла всього 34-38 см, а розмах крил 50-60 см. Важить самець 250 - 450 грам, а самки від 200 - 400 грамів, це в 3 рази менше, ніж кряква. Крила качки гострі і прямі, що дозволяє сідати практично в будь-якому місці, і злітати вертикально, чого не можуть зробити інші качки.

На зимівлю чирки-свистунки відлітають в основному в Північну Африку, рідше в південні райони Європи. Відліт залежить від районів проживання - від вересня в зоні тундри, до жовтня в Підмосков'ї.

Крик у селезня чирка - чистий і дзвінкий свист, особливо навесні - звідси і пішла назва чирок-свистунок. Самка видає глухе, злегка гугняве крякання. Чисельність чирків величезна, тому дозволяється полювати на нього всюди. М'ясо його вважається великим делікатесом.

 

4. Огар (Tadorna ferruginea)

Одним з представників сімейства качиних є Огар. Огар швидше за все схожий на гусака, ніж на качку. Він і літає як гусак, і крик у нього протяжний гусячий, та й зовнішністю більше схожий на гусака, а саме на червоноволу казарку, але все ж він з качиних.

Пір'я цього птаха рудого кольору, але є випадки, коли по всьому оперенню є більш темні або світлі плями. Голова у нього світла, а дзьоб, лапи, хвіст і махові крила чорного кольору. Навесні у самців яскраво виражається нашийник чорного забарвлення.

Огар - птах перелітний і в кінці вересня відлітає в Китай, Пакистан, Іран, Аравію, Індію, Бірму, Північну Африку. Восени зграї цих птахів поселяються на солоних озерах, а звідти вилітають харчуватися зерном на хлібні поля.

Коли тільки почне танути сніг і з'являються перші весняні промінчики, птахи повертаються в кінці лютого в південні райони України та Узбекистану, в першій половині березня в Південне Забайкалля і в кінці березня - квітні в Казахстан. Огар не любить збиватися у великі зграї, тому їх можна побачити парами, або по кілька особин (три - чотири пари), іноді навіть разом з іншими видами качок. Пари в цих птахів зберігаються на багато років. Вони швидко бігають, добре плавають і відмінно пірнають.

Поселяються Огари поблизу солоних озер, в горах і на рівнинах, серед солончаків. Гніздяться на скелях, серед каміння в глухих і непрохідних місцях, а також в покинутих норах борсуків, бабаків, лисиць, в старих сараях і могильниках, іноді навіть у дуплах дерев. Хоча огари прилітають до місць гніздування ранньою весною, але яйця починають відкладати тільки через шість-сім тижнів. Самка відкладає в гнізді від 7 до 17 яєць блідо-зеленого кольору, вагою до 80 г кожне, які потім висиджує протягом 28-29 днів. Пташенят виводить в основному самка, хоча і самець іноді бере в цьому участь. Самець більше воліє охороняти гніздо і потомство. Відлякують від гнізда «непрошених» гостей шипінням, дуже схожим на зміїне шипіння.

Після того як малюки вилупляться і трохи зміцніють, батьки їх виводять на озеро, де постійно піклуються про них і захищають. Харчуються різним насінням, сараною, різними личинками й комахами, як і інші види качок.

Літати молоді птахи можуть з кінця липня - до середини серпня, і досягають зрілості у дворічному віці. До цього часу молоді особини тримаються окремо від дорослих, самі харчуються, а до серпня збираються на линьку. Після линьки утворюють пари і відлітають на південь.





Реферат на тему: Декілька птахів сімейства качині


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.