Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Деякі птахи з сімейства лелечих

Зміст

1. Білий лелека (Ciconia ciconia)

2. Азіатський ябіру (Ephippiorhynchus asiaticus)

 

1. Білий лелека (Ciconia ciconia)

Білий лелека - найпоширеніший вид, що відноситься до сімейства лелечих. Це досить великий болотний птах. Маса дорослої особини 3,5 - 4 кілограми. Як самець, так і самка мають білий колір тулуба, але самки менші розмірами. На кінчиках крил пір'я вугільно-чорні. Довгий дзьоб і ноги - червоного кольору. Оперення навколо очей і під дзьобом відсутнє. Середня тривалість життя, близько двадцяти років.

Ареал проживання білого лелеки дуже обширний - це простори Європи і Азії практично всієї середньої смуги. На зимівлю летять до Індії та тропічної Африки. У місцях з допустимо теплими зимами лелека веде осілий спосіб життя. На зимівлю ці птахи відправляються великими групами - така зграя може налічувати близько тисячі особин. При перельоті групуються лелеки у своєрідні «ключі» - це дуже спрощує переліт. На чолі «ключа» летить найсильніший самець, який створює розріджений повітряний потік для задніх ешелонів. У них, в свою чергу, летять слабші особини, яким не доводиться боротися з таким опором повітряного потоку, як летячим попереду лелекам. Ці птахи намагаються вибирати оптимальний аеродинамічний маршрут, уникаючи польоту над морем, так як через сильні повітряні потоки там важко планувати. Старі особини відлітають «у теплі краї» окремо від молодих. Початком періоду міграції є проміжок часу від початку серпня до кінця вересня.

Селиться білий лелека, переважно, в низинах, на луках і болотах. Часто будує своє житло поблизу проживання людини, але тільки в тому випадку, якщо найближче місце його «годівниці» (поле, луг), знаходиться не далі двох кілометрів від гнізда.

Основною їжею лелеки є: вужі та гадюки, жаби і черв'яки, а так само, різного роду жуки. Дохла риба і дрібні гризуни теж входять до раціону птиці. У пошуках годівлі, лелека, повільно «прогулюється», але побачивши здобич, може швидко наздогнати її.

Лелека - моногамний птах, з року в рік, самець селиться з однією і тією ж самкою, в одному і тому ж гнізді. Статевого дозрівання досягають на третьому-четвертому році життя, але «сім'ю» створюють, набагато пізніше. З кожним роком пара облагороджує гніздо, роблячи його, тим самим, все більше. По закінченні «ремонтних робіт», самка відкладає від одного до п'яти яєць, і пара приймається за висиджування. Роблять вони це по черзі, як правило, самець - в денний час доби, самка - вночі. Процес насиджування триває близько 33 днів. Вилуплюються пташенята з уже розвиненим зором, але опорно-руховий апарат в перші дні життя, практично не працює. Відомо, що лелеки уважно стежать за потомством, і відразу видаляють з гнізда, хворих і слабких пташенят.

Вигодовування відбувається протягом 50-55 днів. Саме по закінченні цього періоду, пташенята починають здійснювати перші польоти. На семидесятий день життя, молоді особини відлітають зимувати без дорослих, слідуючи інстинкту.

У людей усього світу, лелека завжди був символом добра, процвітання, успіху і щастя, про що говорять древні перекази. Якщо лелека звивав гніздо біля чийогось будинку або двору, це вважалося великою удачею і тому раніше в багатьох селах селяни спеціально встановлювали стовп із прикріпленим зверху возовим колесом, щоб полегшити лелеці роботу по споруді свого гнізда.

 

2. Азіатський ябіру (Ephippiorhynchus asiaticus)

Азіатський ябіру - є представником одного з двох видів седлоклювих і відноситься до сімейства лелечих. Мешкає ябіру на південному сході Азії та в північній частині австралійського континенту. Так як основним місцем проживання цього виду є болота і річки з дуже повільною течією, то в даний час азіатський ябіру знаходиться під загрозою вимирання через постійне забруднення водного середовища і вторгнення людей в місця гніздування птахів.

Азіатський ябіру - це досить великих розмірів птах, довжина тіла якого коливається від 130 до 150 сантиметрів, а розмах крил становить 230-240 сантиметрів. Важить ябіру приблизно шість кілограм. Голова і шия птахи мають чорне забарвлення із зеленуватим відливом, пір'я на крилах і хвості - вугільно-чорного кольору. Вся інша частина тіла вкрита білим оперенням. Довгий і гострий дзьоб також є чорним, а досить довгі навіть для свого виду ноги мають яскраво-червоний колір.

Основу раціону цього лелеки становить: невелика риба, різного виду жаби і великі комахи. Рідше споживає в їжу гризунів і птахів.

Селяться ябіру в основному на болотах. На кронах високих дерев будують свої великі гнізда, які сягають близько двох метрів в діаметрі. Основний «будівельний матеріал» гнізда - це трава, сухі гілки чагарнику і дерев. Як правило, самка відкладає 3-5 яєць. У висиджуванні і вирощенні потомства, самець приймає таку ж безпосередню участь, як і самка.





Реферат на тему: Деякі птахи з сімейства лелечих


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.