Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Деякі морські птахи

Зміст

1. Олуша Австралійська (Morus serrator)

2. Тупик Атлантичний (Fratercula arctica)

3. Альбатрос (L'Albatros)

4. Азіатський стрілозубий палтус (Atheresthes evermanni)

 

1. Олуша Австралійська (Morus serrator)

Австралійська олуша - це морська птиця, сімейства олушевих. Незважаючи на свою назву, ці птахи в більшості мешкають біля берегів Нової Зеландії. Її найближчими родичами є: капська, червононога і перуанська олуши.

Австралійська олуша середньої величини. У довжині вона може досягати до 90 см. Крила в довжину до 50 см, їх розмах становить 200 см. Дорослі птахи важать до трьох кілограм. Оперення в них біле, за винятком голови та шиї, які мають жовтий колір. При тому, що жовтизна може бути більш яскравою або світлою все залежить від віку птиці і сезону. Кінчики крил і хвіст у них чорний. Дзьоб сірувато - блакитнуватий, у основи голови є невелика ділянка чорної шкіри, яка не має оперення, вона відокремлює дзьоб від опереної частини голови. У олуши сірий колір очей з синіми очними кільцями. Лапи чорно - сірі. Молодих птахів можна відразу ж визначити, так як у них колір оперення бурий.

Австралійська олуша гніздиться в Новій Зеландії. Після того як пташенята почали літати, вони відправляються в далеку дорогу, приблизно на 7тис. км, перетинаючи Тасманово море, до берегів Австралії. Минає два роки, перед тим як вони знову повернуться туди, де народилися. У такому віці вони починають формувати свої молоді колонії. Але перш ніж у них з'являться пташенята, пройде ще не один рік, так як статеве дозрівання у них настає приблизно в 6 років. У дикій природі ці птахи живуть до 25 років.

 

2. Тупик Атлантичний (Fratercula arctica)

Атлантичний тупик - це один з представників морських птахів родини алькових. Особливою рисою цього птаха є його дзьоб. Він у птаха трохи сплюснутий з боків, короткий і трикутний. Коли приходить час для спаровування, в цих птахів на дзьобі наростають яскраво-оранжеві пластинки. Ноги птиці пофарбовані в оранжевий колір, верхня частина тіла чорна і черева біле. Голова має пір'я чорного забарвлення, а щоки мають великі білі плями з сірим відтінком. Завдяки своєму яскравому оперенню, ця пташка отримала назву - "Морський папуга".

Довжина тіла цього птаха становить від 25 до 30 см, маючи при цьому розмах крил в 45-65 см. Самка від самця не відрізняється ні розмірами, ні забарвленням пір'я. Сплюснутий дзьоб з боків має довжину 3-5 см, і за своєю формою нагадує сокиру. Саме від форми дзьоба, атлантичний тупик отримав прізвисько «топірець». У розмірах і забарвленнях пір'я, цей птах поступається тільки своєму родичеві - рогатому тупику. Він відрізняється від атлантичного тупика тільки формою дзьоба і забарвленням голови.

Живуть ці птахи на узбережжях Північної Європи, Ісландії, Фарерських островах і на сході північної Америки. Іноді можна зустріти їх і за полярним колом. Тупики зустрічаються на березі океанів тільки під час шлюбного періоду. Весь інший час, вони проводять далеко від берега, за сотні кілометрів посеред океану.

Сезон для розмноження тупиків припадає на період червня-липня. У цей період, дзьоб самця набуває незвично яскравого кольору. Місце для гніздування вибирають самці, вони викопують нори в скелях або серед осипів. Усередині нори, дно гнізда ці птахи укладають стеблами рослин і укладають його з боків пір'ям. Бувають випадки, що тупики можуть зустрітися з конкурентами інших жителів нір. До таких тварин можна віднести буревісників, кроликів і навіть гагарок.

Парування цих птахів відбувається виключно у воді океану. Після процесу спаровування, самка відкладає одне яйце, яке має забарвлення білого кольору. Обоє батьків беруть участь у процесі висиджування потомства. Процес висиджування довгий, і триває він від 41 до 46 днів. Ці птахи воліють досить незвичайний процес інкубації. Вони не сидять на яйці як звичайні птахи, а тільки тримають його накритому крилом. Такий дивний процес висиджування пов'язаний з розміром яйця і самого птаха, і також розмірів камери гнізда.

Після того, як пташеня вилупляться, батьки його годують мальком риб. Вигодовування пташеня триває приблизно 40 днів. Після цього, батьки кидають пташеня, не беручи до уваги, що воно не вміє ще літати. Як тільки атлантичний тупик відчує голод, він відправляється ближче до океану, де починає шукати рибу. Через кілька тижнів, він встає на крила і зможе літати.

Дорослі тупики ведуть процес полювання далеко від берега, і це може тривати на відстані до ста кілометрів від берега. У основний раціон харчування цих птахів входить риба, ракоподібні і молюски. Вони добре пірнають, і можуть плавати під водою на глибині до 75 метрів. Плаваючи під водою, вони використовують свої потужні крила, а як керма служать ноги. Цікавим фактом є те, що під час вигодовування пташеняти, дорослий тупик може набрати в свій дзьоб більше десятка штук оселедців або кільки. Основною небезпекою тупика є морські чайки, великий поморник та інші хижаки таких же розмірів. Хижаки менших розмірів, такі як срібляста чайка, полюють виключно на пташенят чи яйця. До зовсім недавнього часу, тупиків переслідувала людина, використовуючи при цьому м'ясо птиці в їжу. Але в сьогоднішній час, на цих птахів більше не ведуть полювання.

 

3. Альбатрос (L'Albatros)

Альбатрос належить до сімейства морських птахів. Ареал цього птаха знаходиться в трьох океанах Атлантики, Африки і від Антарктиди до Америки. Деякі альбатроси живуть ближче до Півночі, але більша їх частина любить теплоту і мешкає на півдні планети.

Найбільший - королівський і мандрівний альбатроси. Їх довжина може досягати до 130 см. а вага до 10 кг., розмах їхніх крил доходить до 340 см. Самки і самці мають один окрас і вагу, так що відрізнити їх практично неможливо. Крила у них великі, вузенькі і дугоподібні. У альбатросів великий дзьоб, верхня частина якого загнута вниз, з гострим кінчиком. Деякі види мають темне забарвлення тіла і верх крил, решта їх частина біла. Окремі види мають білий колір пір'я, приміром королівський альбатрос, у якого тільки кінчики крил чорні. Молоді альбатроси відрізняються пір'ям від своїх старших товаришів, тільки коли їм виповнюється 6 - 7 років, коли вони стають статевозрілими, змінюють своє забарвлення.

Альбатроси не живуть зграями, вони одинаки. Майже весь свій час проводять в океані, іноді по три дні можуть не виходити не берег. У його раціон входять різні види молюсків і ракоподібних, а так само риба. Вони добре пірнають зазвичай до 5 метрів, але по необхідності можуть і глибше до 15 метрів. Як і у воді, альбатроси чудово відчувають себе і на суші. У альбатросів є дві великі лапи, на яких є по три пальці, які пов'язані перетинками. Люблять супроводжувати кораблі, там завжди є чим поживитися, адже вони не гребують харчуватися залишками їжі і падлом.

На початку листопада альбатроси покидають океан, і відправляються до скелястих берегів, де збираються у великі колонії, де формують пари.

Здатність до продовження роду настає у них в 6 років. Самка і самець злучаються, один з одним протягом всього життя. Тому шлюбні ігри є, тільки у молодих птахів, у яких ще немає своє пари. Ці ігри можуть продовжуватись довгий час іноді до 7 років, поки не утвориться пара. Що б убезпечити своє потомство, альбатроси роблять свої гнізда на скелястих берегах. Батьки турбуються про своє чадо, і для початку вони разом роблять гніздо, точніше невелику яму приблизно 30 см в глибину, устеляючи її травою і листям. У пари може бути тільки одне дитинча, оскільки самка відкладає тільки одне велике яйце, його вага може досягати до 500 грам. Яйце висиджують і мати і батько, чергуючи один одного кожні два тижні, і так поки не з'явиться пташеня, це затягується, протягом трьох місяців. Коли птах народжується, перший місяць мати годує його маслом, яке є у неї в шлунку. Потім мати і батько годують його тим, що живе в морі (риба та ракоподібні). І так, поки у малюка не виростуть крила. Найчастіше буває, це через 7 - 8 місяців, після чого малюк покидає своїх батьків. Якщо з малюком трапляється щось не поправиме, і він гине, то мати і батько знову відкладають і висиджують яйце.

Ворогів у цих птахів практично немає. На океанських просторах вони відчувають себе в безпеці, тільки коли приходить період гніздування, на суші на них можуть чекати здичавілі коти чи великі пацюки, що потрапили на острови з допомогою людей. Вони нападають як на дорослих, так і на дитинчат. Популяція альбатросів велика, але все таки вони під наглядом Всесвітнього Союзу охорони природи.

 

4. Азіатський стрілозубий палтус (Atheresthes evermanni)

Азіатський стрілозубий палтус - хижа промислова морська риба із сімейства камбалових. Отримала свою назву через стріловидні зуби, розташованих у два ряди на обох щелепах. Очі у палтуса знаходяться з одного боку тулуба. Сторона з очима - сірувато-коричнева, «сліпа» - має світліший відтінок. Також верх від низу відрізняється і типом луски - на верхній стороні вона ктеноїдна, а на нижній - циклоїдна. На обох сторонах тіла є по дві ніздрі - це основна відмінність цього виду від схожого американського палтуса.

Палтус - морська риба, що живе в північній частині тихоокеанських вод. Переважним середовищем життя є материкові схили і шельфи з мулистим дном. Живе невеликими зграями, на глибині від 20 до 1000 метрів. У середньому палтус досягає довжини від 45 до 85 сантиметрів, а вага його може становити від 1,6 до 3 кг.

Азіатський стрілозубий палтус - хижак. Основою його раціону є минтай. Хоча так само споживає восьминогів і креветок. Небезпеку для зрілих особин, представляють тюлені і сивучи. Молодняком, який знаходиться на меншій глибині, харчується тихоокеанська тріска, минтай, певний різновид камбалових, й інші риби великих розмірів.

Максимальний термін життя палтуса, близько 30 років. Статеве дозрівання наступає, як правило, у віці від 7 до 15 років. Нерест відбувається з жовтня по квітень. Самки відкладають ікру на глибині від 120 до 1000 метрів, температура на такій глибині не вище п'яти градусів за Цельсієм. Плідність стрілозубого палтуса відносно висока, і становить 1 млн. 385 тис. ікринок.

На сьогоднішній день, цей вид не є важливим об'єктом промислу, оскільки м'ясо азіатського палтуса не відрізняється якимись яскравими або високими смаковими якостями. Проте, вживання палтуса в їжу широко поширене по всьому світу.





Реферат на тему: Деякі морські птахи


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.