Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Беркут (Aquila chrysaetos)

До ареалу проживання беркута можна віднести Північну Америку і Європу. У Північній Америці цей птах мешкає по всій частині західного узбережжя, починаючи з хребта Брукса на Алясці і закінчуючи центральними землями Мексики. Невелику популяцію цього птаха можна зустріти на сході США і Канади. У Європі беркут краще селиться точковим методом.

В якості середовища проживання беркут вибирає відкриті або напіввідкриті місцевості. До таких місцевостей відносяться тундри, каньйони, степ або лісостеп, високостовбурні хвойні ліси з відкритим ландшафтом або зарості чагарників. Спосіб життя ці птахи ведуть швидше осілий, ніж кочовий. Місце гніздування вибирають далеко від людей. Полює беркут тільки на відкритих місцевостях, так як розмах крил у нього дуже великий. До таких місць відмінно підходять болота, долини річок, поля, пасовища або вересові зарості. Радіус для полювання цих птахів складає близько 7 кілометрів від розташування гнізда. Гнізда, як правило, будує у важкодоступних місцях - в скелях або на стовбурах високих дерев. Ці птахи густо розселені в горбистих місцевостях і долинах гір, але може мешкати і на висоті 3600 метрів над рівнем моря в альпійських луках.

У основний раціон їжі беркута входять бабаки, ховрахи, скунси, черепахи, кролики, зайці і тхори. Цей хижак може нападати і на здобич, яка значно перевершує його в розмірах. Цією здобиччю може ставати вівця, косуля або дитинчата благородного оленя. Але в основному беркут нападає на поранених чи хворих тварин, а також на дитинчат, які не можуть себе захистити.

Для полювання беркут використовує два варіанти. Перший - коли погана погода, він сидить в засідці на дереві і вичікує свою жертву. Сидячи на високому валуні або на вершині дерева, він оглядає місцевість в очікуванні здобичі. Другий спосіб беркут використовує в ясну погоду, коли хороша видимість. Він може годинами кружляти високо в небі чи прочісувати територію низько над поверхнею землі. Спіймати свою жертву цей хижак може на льоту, якщо його жертва - птах. Якщо жертва тварина - він, пікіруючи вниз, спускається з великою швидкістю і намагається дістати свою жертву. Впавши на спину жертви, він потужними кігтями чіпляється в тіло здобичі, і сильним дзьобом намагається перебити всі шийні хребці. Якщо жертва з розмірів самого мисливця, то досить одного удару дзьобом, щоб перебити хребет, але якщо його жертва крупніша, наприклад вівця, то знадобиться робити кілька ударів. Коли беркут завдає удар, він мітиться в шию, щоб перебити і розірвати великі судини. Для утримання рівноваги на спині жертви, птах використовує крила. Полювання ці птахи воліють проводити парами. Тільки коли настає шлюбний період, то полювати доводитися одному самцеві.

Залежно від рівня і широти осілості, шлюбний період починається в лютому - квітні. У такому періоді поведінка беркутів змінюється на більш демонстративну. Самці і самки своїми стараннями намагаються продемонструвати свою силу і красу. Це проявляється під час місцевих польотів, коли самець демонструє складні фігури в повітрі.

Після спарювання, самка відкладає 1-4 яйця, які мають брудно-білий колір і покриті рудими або бурими крапочками. Весь процес висиджування належить самці, тільки зрідка її підміняє самець. Захист гнізда для беркутів є найважливішим. Воно розташовується до 110 метрів над землею, і добре захищене від вітру, ворогів і сонячних променів.

Пташенята, які вилупилися, мають окрас білого кольору з сіруватим нальотом. На світ вони з'являються з інтервалом 1-3 дні. Пташеня, які з'явилися на світ першими, мають більше шансів на виживання ніж інші. Він агресивний до інших пташенят, відбирає їх частину їжі і клює їх. Через 60-85 днів пташенята вилітають з гнізда, але покидати батьків вони не будуть ще довгий час.





Реферат на тему: Беркут (Aquila chrysaetos)


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.