Архів якісних рефератів

Знайти реферат за назвою:         Розширений пошук

Меню сайту

Головна сторінка » Біологія

Акули ряду Кархариноподібні

Зміст:

1. Акула-кішка (Scyliorhinus meadi)

2. Акула-бик (Carcharhinus leucas)

3. Азіатська кунья акула (Mustelus manazo)

4. Австралійська Кунья Акула (Mustelus antarcticus)

5. Акула Котяча Коралова (Atelomycterus macleayi)

6. Акула Довгокрила (Rhizoprionodon taylori)

7. Акула Головаста (Cephaloscyllium laticeps)

 

1. Акула-кішка (Scyliorhinus meadi)

Акула-кішка - представник з сімейства котячих акул. Має ще кілька синонімів: мексиканська котяча акула або сітчастий морської пес (названа так через специфічне забарвлення тіла).

Основним середовищем проживання вважається Атлантичний океан. Це глибоководний хижак, що живе в коралових рифах на глибині від 300 до 500 м.

Акула-кішка має досить гарний і незвичайне забарвлення. Переплітаються на коричневому тілі чорні смуги і утворюють на тілі тварини, подобу великої сітки. Голова має плоску, притуплену форму і становить третину довжини всього тіла. «Струнке», довге тіло, володіє, воістину, котячою гнучкістю. Максимальна відома довжина дорослої особини, становить 60 сантиметрів. Загострені, дрібні зуби, розташовані в кілька рядів, нагадують металеву щітку.

Основу раціону цього хижака становить дрібна риба, кальмари, різного роду ракоподібні, а також личинки морських мешканців. Володіючи гострим зором і нюхом, може легко вистежити здобич у темряві морського дна. Полює ця акула, в основному нападаючи з засідки, рідко проявляючи бажання для тривалої погоні. Через дрібні розміри, акула-кішка часто сама стає здобиччю. Основну загрозу для неї представляють: більш великі види акул, восьминоги, морські скати і китоподібні, а також, різні риби великих розмірів. Як баласт акули цього типу поглинають гальку - це допомагає акулі-кішці буквально притискатися до дна під час полювання.

Розмножується акула-кішка, відкладаючи яйця, які міцно закріплюються на дні, завдяки спеціальним вусикам. Період їх розвитку становить від 8 до 12 місяців, після чого, на світ з'являється молодняк, розміром від 10 до 12 сантиметрів. Протягом року, самка може зробити кілька таких кладок, загальною чисельністю до п'ятдесяти запліднених яєць.

 

2. Акула-бик (Carcharhinus leucas)

Акула-бик або тупорила акула – тупорила акула, що відноситься до сімейства сірих акул. Отримала свою назву через притуплену форму голови і непередбачуваність поведінки. На сьогоднішній день, вважається самим агресивним видом.

Мешкає у всіх океанах планети, за винятком Північного Льодовитого, так як вважає за краще знаходитися в теплій воді. Добре переносить прісну воду і може прожити в ній до трьох років. Легко пересувається проти течії річки, тому представників цього виду часто можна зустріти і у великих річках: Міссісіпі, Гангу, Замбезі і Амазонки. Дехто примудряється мешкати навіть у великих прісних озерах, наприклад Нікарагуа і Мічиган.

Як і всі акули, представники цього виду, мають сірий колір верхньої частини тулуба і, як правило, біле черево. Довжина тіла цього хижака досягає трьох з половиною метрів. Важить, в середньому, від 350 до 400 кілограм. Великі, загострені зуби, нагадують зубці величезної пилки. Мають дуже високий больовий поріг, завдяки чому, є досить витривалими. Тривалість життя особини, близько 30 років, непогано міститься в неволі, але в цьому випадку потребує просторого акваріуму з хорошою фільтрацією.

Незважаючи на свою високу агресивність, акула-бик досить лінива як для хижака, тому основну частину раціону складають безхребетні і покидьки. Також акули цього виду не гребують канібалізмом і поїдають своїх же родичів. Проте вони активно оберігають свою територію і нападають на всіх, кого вважають порушниками. Саме цим пояснюються і напад на людей, які акули цього виду здійснюють найбільш часто. Мисливський час у цих акул - ранній ранок і сутінки.

За своєю природою акула-бик, як і інші акули - живородна риба. Вагітність самки триває від 10 до 11 місяців. Кількість мальків в одному виводку, може становити від 3 до 15 особин. Самка кидає дитинчат, відразу після їх народження, так як з'являються мальки на світ, з уже сформованими зубами і можуть самі добувати собі їжу.

Акула-бик стоїть на вершині харчового ланцюжка серед морських мешканців, тому не має ворогів серед собі подібних. Єдиною істотою, що становить небезпеку для цього виду, є людина. Люди давно займаються промислом цієї риби, вживаючи в їжу м'ясо молодих особин, яке вважається делікатесом.

 

3. Азіатська кунья акула (Mustelus manazo)

Азіатська або китайська кунья акула являє собою особливий теплолюбний вид акул, які відносяться, як і їх родичі, до хрящових риб. Дуже рідко підпливає до берегів Примор'я, а якщо температура води і повітря оптимальні для її проживання, може проникати в затоку Петра Великого. Азіатська кунья акула відмінно відчуває себе біля берегів Жовтого та Японського моря і тихоокеанського узбережжя тієї ж самої Японії. Саме, виходячи з місцевості їх проживання, відбулася назва акул.

Азіатська кунья акула харчується всім, що потрапить під «плавник». Завдяки своїй всеїдності може легко вижити в прибережній зоні або бухті, де її хижі родичі відчувають себе не досить комфортно через нестачу їжі. У раціоні зустрічається дрібна риба, різні молюски, донні живі організми і навіть краби. Не становить ніякої небезпеки для людини, тому що володіє відносно невеликими розмірами і не агресивна.

Як уже згадувалося раніше, ці акули мешкають в прибережній зоні. Не люблять опускатися на глибину, де температура води значно нижче, ніж на поверхні. Особливо її популяція численна біля берегів Японії, тому там її виловлюють для вживання в їжу. Зовні акула має витягнуте довге тіло з високою спинкою. Основний колір тулуба сірий, хоча на череві окрас світлий. Відмінною рисою для самок є білі цятки на бічній стороні тіла. Досить мирна водна тварина, активно утворює групи, але може плавати і окремо.

Азіатські куньї акули - це різностатеві живородні риби, які здатні до запліднення після настання статевої зрілості. Самка і самець злучаються в період з травня по червень, за умови сприятливого температурного режиму води і повітря. В організмі самки на цей період формується жовткова плацента, у якій розвиваються ембріони. Вони харчуються корисними речовинами матері, газообмін теж відбувається через плаценту. Самі ж пологи припадають на проміжок часу з квітня по червень, залежно від дати запліднення. Одна самка за раз може вимітати до 10 дитинчат, які після народження здатні самостійно плавати і харчуватися.

 

4. Австралійська Кунья Акула (Mustelus antarcticus)

Австралійська кунья акула - вид хрящових риб, рід - звичайні куньї акули, сімейство - куньї акули.

Ареалом цих акул є південно-східний берег Австралії і острів Тасманія. Водяться вони на мілководді. Зазвичай живуть на глибині від 400 метрів з піщаним або кам'яним дном.

Це великий вид куницевих акул. Самки досягають в довжину до 186 см., самці трохи менші - до 150 см. У вазі вони не перевищують 25 кг. Тіло у неї сіре з бронзовим відливом, черевце біле. З боків є багато білих невеликих плям. Кунья акула має довге, тонке тіло злегка розширене в середній частині. Голова гостра з великими круглими очима, за якими розташовані дихальця. Біля ніздрів є невеликі шкірні складки. Зуби мають тупі вершки і розташовані в кілька рядів, вона ними дробить і перемелює їжу. У акул цього виду два плавника задній плавник набагато менший, ніж гострий передній, особливістю є те, що анальний плавник набагато більший спинних плавців. Як і у всіх видів цих акул, задній плавник розвинений погано, з випираючим кінчиком. Грудні плавці мають трьох кутову широку форму.

Харчування у акули різноманітне: починаючи від різних кісткових риб і закінчуючи хробаками. Але любить вона харчуватися крабами, омарами, креветками. Так само як невеликі восьминоги і кальмари.

Це не зграйний вид акул, хоча можна спостерігати, як одностатеві особини збираються у великі зграї. Біля берегів південної Австралії починаючи з жовтня, і до середини грудня починається спаровування особин. Біля берегів західної Австралії з листопада і до лютого місяця. У період перед пологами самки припливають до Бассової протоки, де і народжують від 5 і до 40 дитинчат приблизно в 32 см довжиною, все залежить від того наскільки велика самка. Куньї акули живородні. Тривалість життя складає в середньому 16 років.

Австралійська кунья акула, не представляє ні якої небезпеки для людини. Але людина представляє для неї дуже велику небезпеку, виловлюючи її сітями. Австралійську кунью акулу, так само як і супову, можна зустріти на прилавках магазинів.

 

5. Акула Котяча Коралова (Atelomycterus macleayi)

Австралійська коралова котяча акула - роду коралових котячих акул, сімейства котячі акули. У цієї акули тонке, струнке тіло з строкатим забарвленням. Верхня сторона, включаючи плавники сіра з темними плямами розділена між собою більш світлим забарвленням. Черевце біле. Коралова акула дуже схожа на смугасту коралову акулу, відмінністю є те, що тіло австралійської коралової акули більш густо всіяне плямами. Очі у них не великі мають овальну форму із захисними мигаючими перетинками. Позаду кожного ока є не великі отвори - це дихальця. Зябра у них рівні довжині очей. Нагрудні плавці мають трьох кутову форму, великих розмірів із закругленими кінчиками. Перший спинний плавник, більше другого. Анальний плавничок менший за другий спинний. Хвостовий плавець погано розвинений, вузький і в міру довгий.

Живе котяча акула в тропічних водах Північно-Західної Австралії, на мілководді. Харчується креветками, невеликою рибою і донними мешканцями.

Розмножуються вони, відкладаючи яйця. Статеве дозрівання настає після досягнення 50 см. у самки і 47 см. у самців. Самка відкладає всього одне не велике яйце 6,5 см., яке прикріплюється вусиками до дна або до водоростей. Новонароджений мальок має розмір в 10 см.

Австралійська коралова котяча акула мало вивчений вид, оскільки комерційної цінності вони не представляють, хоч і живуть не далеко від людей. Можна не турбуватися, найближчим часом цьому виду вимирання не загрожує. Для людей вони зовсім не небезпечні.

 

6. Акула Довгокрила (Rhizoprionodon taylori)

Австралійська довгокрила акула - рід довгокрилих акул, сімейство сірих акул. Дуже багато цих акул водяться в північній Австралії та Новій Гвінеї. Її родичем є Австралійська довгоноса акула, яка зовні ні чим не відрізняється.

Довгокрила акула є дрібним представником свого виду. Довжина становить 70 см. Самці менші самок. Голова у них довга приблизно 5% від довжини тіла. Очі маленькі. Відмінність цих акул їх мигальна перетинка. На верхній і нижній щелепі зуби мають один розмір. Широкий передній плавник трьох кутової форми, другий плавник трохи менший і знаходиться позаду анального плавця. Грудні плавники відносно широкі, але не великого розміру. Хвостовий плавець добре розвинений, на ньому є виріз. Окраса сіро-буро-коричнева, а по краях плавники світліше. Черевце у неї біле.

У звичайний її раціон входять: риби, молюски та ракоподібні різних видів.

Статева зрілість настає при 45 см. довжині. Ці акули живородні. Вагітність триває близько року, на прибережному мілководді. За один раз у самки буває до 10 дитинчат, кожен з яких приблизно по 25 см. Вона приносить потомство - щорічно. Малюки швидко ростуть і вже в перший рік життя самі можуть стати батьками. Тривалість життя цієї акули приблизно сім років.

Незважаючи на свою велику популяцію, ці акули не уявляють ні якої цінності, оскільки вони дуже малі, хоча їх м'ясо вживають в приготуванні їжі. Для людей вони не небезпечні через свої розміри.

 

7. Акула Головаста (Cephaloscyllium laticeps)

Австралійська головаста акула - роду головастих акул, сімейство - котячих акул. Вид цієї акули маловивчений.

Головаста акула мешкає від шельфу південної Австралії і до Тасманії. Ця акула живе в скелясто-рифовій місцевості з чагарниками на глибині до 220м. Акула має кругле тіло, яке звужується ближче до хвоста, довжина може складати до 1,6 м. Має широку, приплющену форму голови, морда тупа. Очі в неї круглі і розташовані високо на голові. Великою її відмінністю від інших акул є третя повіка, спрощена в ході еволюції. Ніздрі у неї подвійні, які з'єднані між собою невеликими складками шкіри. Зуби у неї маленькі, не дивлячись на її великий рот, і навіть коли він закритий, зуби видно. На спині у неї є 2 плавника, перший набагато більший другого. Хвостовий плавець короткий і широкий, має виїмку біля закінчення хвоста. Щільна шкіра має на собі стріловидні лусочки по всьому тілу. У неї сірий або коричневий колір з двома темними плямами у верхній частині, і безліч маленьких темних по всьому тілу. На тілі є темна смуга, яка починається біля очей і закінчується біля нагрудних плавників. Нижня частина, включаючи плавники, має кремовий колір.

В Австралії цей вид акул найпоширеніший. Вона нічний житель цих вод, вдень вона воліє відпочити в скелястій місцевості. Деякі акули можуть відпочивати протягом 5 днів поспіль, а інші в свою чергу можуть тривалий час перебувати в русі. Ця акула витривала, у пошуках їжі вона може долати до 300 км. Вона може знаходитися без води до 24 годин, ця здатність, є у всіх акул цього виду, вони закачують в себе воду разом з повітрям, при цьому роздуваючись. Їх раціон дуже різноманітний, в нього входять різні не великі риби, восьминоги, краби. Всю свою їжу вони проковтують цілком, цим і можна пояснити їх тривалий відпочинок.

Самці стають статевозрілими, коли досягають 70 - 87 см, а самки 75 – 85 см. Зуби у самців крупніші, це важливо при спарюванні, коли він зубами тримає самку за спину, що б та не попливла. Самці готові до запліднення протягом усього року.

Розмноження цього виду відбувається за допомогою яєць, які мають довгасту форму до (13 см.), зі спіральними вусиками, які допомагають закріпитися на морському дні. З січня місяця і до кінця червня самка відкладає по 20 яєць, а в інший час по одному. Новонароджені з'являться на світ через 12 місяців, і їх довжина буде до 14см. До п'яти місяців у них повністю розвиваються зябра і з'явиться окрас. Австралійські головаті акули не небезпечні для людини. Багато акул потрапляє в сіті до рибалок, велику їх частину відпускають назад, це завдяки їх умінню довгий час перебувати без руху.





Реферат на тему: Акули ряду Кархариноподібні


Схожі реферати



5ka.at.ua © 2010 - 2016. Всі права застережені. При використанні матеріалів активне посилання на сайт обов'язкове.    
.